Pezsgő fajták – A jótól a legjobbig!

2021. november 07.

A pezsgőket számtalan módon tudjuk kategorizálni, nem csak édesség szerint!

A pezsgő nyíltan az újév, a szilveszteri ünnepség, valamint a győztesek itala. Ez az eredetileg borból készült buborékos finomság olyan üdítő lehet, mint egy kávé, de sajnos a boltok polcain az igazán olcsó változataival is találkozhatunk. Pedig egy jó pezsgő okozhat olyan élményt és élvezetet, mint egy bor!

A pezsgő származási helye eredetileg Franciaország, és ezen ország pezsgői még mindig a magas minőséget képviselik. Napjainkban azonban már számtalan ország fogott több-kevesebb sikerrel pezsgő készítésébe. A pezsgő ugyanúgy szőlőből készül, így a szőlő minősége és fajtája meghatározza a pezsgőt is, csak más az eljárás, amivel készül, mint a bor esetén. Származási helyét tekintve a francia Champagne területről származik a pezsgő, és ha igazán magas minőséget szeretnénk fogyasztani, akkor érdemes innen választani egy Pinot noir és Chardonnay szőlőfajtából készült finomságot. Ez a magas minőség a névben is megjelenik: champagne elnevezés csak az ebből a régióból származó pezsgőre használható.

Az édesség megítélése az egyik kategorizálás alapja, amely azt jelenti, hogy milyen mennyiségben található a pezsgőben cukor, milyen magas a cukortartalma. A cukor jelentősége igen kiemelkedő, hiszen megvédi a pezsgőt az oxidációs folyamatok során keletkezett sokktól és károktól.

Édesség szerint ez a sorrend, a legszárazabbtól a legédesebbig:

  • Extra Brut, vagyis a legszárazabb – kevesebb, mint 6 gramm cukor/liter
  • Brut – a legnépszerűbb száraz pezsgő fajta, kevesebb, mint 12 gramm cukor/liter
  • Extra száraz, amelynek cukortartalma 12-17 gramm/liter között van
  • Sec – ennek a pezsgő fajtának a cukortartalma 17-32 gramm között van
  • Demi-sec – félédes, cukortartalma 32-50 gramm között mozog
  • Doux, vagyis édes, 50 grammos cukortartalommal

Pezsgő fajták szőlő szerint

Napjainkban a legtöbb, a boltok polcain is megtalálható pezsgő több szőlőfajta keveréke. Az ugyanis nem mindegy, hogy milyen arányban és milyen minőségű szőlők keverednek egymással. A legmagasabb minőség a a vintage champagne, amely egy adott évjárat boraiból készül, és a palackok évekig pihennek a mészkőpincékben. A champagne esetén nem egy, hanem két erjesztés is következik egymás után. Bár akkor érdemes elfogyasztani a pezsgőt, amikor kikerül a pincéből, de évekig tárolható, ha esetleg különleges alkalomra tartogatnánk.

A non-vintage pezsgők azok, amelyek több területről érkező alapborok összekeverésével készülnek. Mivel mindig ugyanazzal szőlőfajtákból, ugyanolyan arányt használva, egy azonos évjáratból származva készül a pezsgő, ezért minden évben hasonló ízélményben lehet részünk. Ezeket azonban nem érdemes tartogatni, ugyanis romlik a minőségük az idő elteltével.

A legmagasabb minőség a monocru pezsgő, amikor egy adott termőterület szőlőjéből készül a nedű. Ez a szőlőfajta csak a Pino Meunier, Pinot Noir és a Chardonnay lehet, és ide tartozik a közismert Dom Perignon pezsgő is. Mindemellett léteznek külön fehér vagy csak kék szőlőből készült változatok is, például a Chardonnay is ilyen.

Amennyiben igazi különlegességre vágyunk, akkor a rosé pezsgő ajánlott. Gyönyörű rózsaszínes színe igazán elegánssá teszi, és a legtöbb fine-dining étterem is ezt ajánlja ételei mellé.

A pezsgő kistestvére – a gyöngyözőbor

A gyöngyözőbort tekinthetjük akár a pezsgő és a bor közötti átmenetnek: habzik, “pezseg”, de nem annyira, mint a pezsgő. Pont ezen tulajdonsága miatt kedvelik annyira, hiszen nincs az a szúrós érzés a fogyasztásakor. A titok abban rejlik, hogy a pezsgők esetén 3 bar nyomás uralkodik a palackban, a gyöngyözőbor esetén mindössze 1-2,5 bar közötti. Emellett a valódi pezsgő buborékjai természetes úton, az erjedés folyamán kerülnek az italba, míg a gyöngyözőbor esetén ennek egy része mesterségesen hozzáadott szén-dioxid.

pohár, levendula

Mihez illik a pezsgő?

A pezsgőt a hagyomány szerint csak újévkor vagy esküvőkön, különleges alkalmakkor fogyasztjuk, pedig bármikor megkoronázhatja a napunkat. Egyre népszerűbb a Mimóza koktél, amely pezsgő és narancslé keveréke, és nagyon jól esik egy finom reggeli mellé. A teraszon ülve is kortyolgathatjuk, vagy üzleti találkozón, de akár még egy kellemes esti sakkozást is feldobhat. A legfontosabb, hogy vezetés előtt ne fogyasszuk, és különösen tiltólistás akkor, ha előtte más alkoholos italokat is megkóstoltunk, mert csúnya macskajaj lehet a vége!

Természetes, hogy minél drágább pezsgőt választunk, annál egyedibb, izgalmasabb ízélményre számíthatunk. A pezsgő esetén a minőség sokat számít, ugyanis egy rosszul megválasztott, olcsó verzió örökre elveheti a kedvünket a pezsgőtől. A champagne jelzőt ki kell érdemelni, és ha egyszer úgy döntünk, beruházunk rá, biztosan nem csalódunk.