Egy rendezvény margójára – Jásdi István gondolatai

2024. január 08.

A 2023-as Vörös Balaton rendezvény tanulságait vonta le az ötlet- és házigazda Jásdi István.

2023 decemberében a csopaki Jásdi Borteraszon immár kilencedik alkalommal tartották meg a Vörös Balaton elnevezésű rendezvényt. A nyilvános sajtótájékoztatót és sétálókóstolót hagyományosan megelőzi egy zártkörű szakmai vacsora, amelyen a kiállító borászkollégák megvitatják a Balaton borrégió helyzetét, megosztják egymással szakmai tapasztalataikat, valamint igyekeznek közösen megoldásokat találni a problémákra. Az idei megbeszélés a Pánik helyett, a balatoni vörösök helyzete címet kapta.

A házigazda Jásdi István borász utóbb a vince.hu oldalnak összefoglalta a 2023-as Vörös Balaton rendezvény legfontosabb tapasztalatait: „Az észak balatoni termelőkbe egy vagy több évtizedes vörösboros tapasztalat után a kilencedik Vörös Balatonon már nem kellett önbizalmat önteni. Tudták, hogy az itteni vörösök komplexitásban, egyéni karakterben felveszik a versenyt bármelyik borvidékkel. Ihatóságban talán le is körözik őket. Illenek a modern gasztronómia világába. Áraik általában versenyképesek. Termelőik, akik mégis csak elsősorban fehérborokkal foglalkoznak, nem ülnek eladatlan készleteken, nincsen szükségük lepárlási támogatásra. Mégis kellett a pénteki borvacsorás beszélgetés egymással és a szombati találkozó szakírókkal és fogyasztókkal: visszaigazolása az elvégzett munkának és ösztönzés a jövőre vonatkozóan.”

A Balaton északi parti Borászoknál és a Jásdi Borteraszon nincs megállás. Február 10-én tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre a Balatonfüred-Csopaki borvidék és általában a vidéki Magyarország egyik legjelentősebb boros eseménye, az Olaszrizling Szerintünk. Bővebb információk az eseményről és a már megvásárolható jegyekről IDE KATTINTVA érhetők el.

Címlapfotó: CA Creative / Unsplash