Az ötnapos Hungarian Wine Summit legizgalmasabb pillanatai fotókkal elmesélve.
2024. április 21-25. között rendezte meg a Magyar Bormarketing Ügynökség a megújult Hungarian Wine Summit borszakmai eseményt. Ezen a magyar borászok hazai környezetben építhették nemzetközi kapcsolataikat főleg Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában aktív nemzetközi kereskedők, importőrök, szakírók és Master of Wine-ok segítségével.
Az április 21-i beutazást egy networking Welcome party követte, ahol Rókusfalvy Pál kormánybiztos köszöntötte a hazánkba látogató külföldi szakmai vendégeket.
Április 21-én Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos köszöntötte a vendégeket.
A hivatalos szakmai program április 22-én kezdődött. A Millenáris Parkban megrendezett konferencianapon a meghívottak a hazai borszakma kiemelkedő alakjai és nemzetközi szakértők tolmácsolásában ismerkedhettek meg mesterkurzusokon a magyar borokkal. Délután a kóstolás vette át a főszerepet. A konferencianapot különleges installációk színesítették, ahol közelebb kerülhettek a vendégek az esemény tematikus pontjaihoz, például vulkanikus „kőzetsimgatón” vagy illatmintákon keresztül.
Ambient zenét hallgathattak a vendégek, ami a szőlőnövények által kibocsátott elektromos jelek függvényében változott. Az innovatív technológia arra is jó, hogy az ember valós időben nyomon kövesse a növényben lejátszódó változásokat.A tűz és a só földje – a Kárpát-medencében az ősidőkben aktív vulkanikus tevékenység zajlott, ennek köszönhetően jött létre a világ egyik legváltozatosabb termőtalaja. Az ásványosság (sósság) is gyakran megjelenik a borokban.Három nagy hagyományokkal rendelkező kárpát-medencei fajta, a furmint, a kékfrankos és az olaszrizling, illetve a belőlük készülő borokra jellemző illatmintákat szagolhattak a résztvevők.Közel száz külföldi szakember (borszakírók, importőrök, kereskedők, Master of Wine-ok) fogadta el a meghívást és vett részt a Hungarian Wine Summiton.Elsőként Mészáros Gabriella (nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója, borszakíró) és Horkay András (Dip WSET, CE, a CEWI nemzetközi boriskola alapítója) tartotta az általános bevezető mesterkurzust. (A mesterkurzuson kivetített prezentáció IDE KATTINTVA elérhető.)A tematikus mesterkurzusok szerves részét képezték a hozzájuk kapcsolódó borkóstolók. A mesterkurzusok tematikája IDE KATTINTVA elérhető.Sebestyén Csilla szekszárdi borász és ifjabb Gál Tibor tartottak bikavér mesterkurzustGere Andrea (Gere Pincészet) és Kielmayer Kristian (nemzetközi borakadémikus) mesterkurzusán őshonos magyar szőlőfajtákból készült borok is kerültek a poharakbaElsősorban Európából, Észak-Amerikából és Ázsiából érkeztek vendégek a Hungarian Wine SummitraA konferencianap a b2b találkozóval folytatódott.A személyesen jelen lévő képviselőknek lehetőségük nyílt többek között b2b találkozókon közvetlenül a külföldi importőrökkel üzleti kapcsolatot kötniAz úgynevezett silent kóstolózónában a vendégek szabadon kóstolhattak a benevezett tételekbőlA borokhoz külön erre az alkalomra készített falatok is felszolgálásra kerültekA napot kötetlen, a további ismerkedésre is lehetőséget adó networking dinner (gálavacsora) zártaFriss és progresszív: a népdalok inspirálta elektronikus zenét játszó Дeva gondoskodott a színvonalas szórakoztatásrólA szakmai, üzleti megbeszélések késő estig tartottak, számos együttműködés első lépései már ekkor megtörténtekÁprilis 23-án négy különböző tanulmányút indult Magyarország kiemelkedően fontos borrégióiba, a vendégek maguk választhatták ki, melyiken kívánnak részt venniA borvidékek változatossága minden napra kínált látni- és kóstolnivalótA Sauska pincészet futurisztikus tokaji birtokközpontjában Sebastian Giraldo Makovej, a Sauska márkanagykövete fogadta a vendégeket és mutatta be a termékportfóliótA külföldi szakemberek tele voltak kérdésekkel, gyorsan megteltek a jegyzetfüzetek lapjaiA szőlősorok látványa sokakat elkápráztatott, megihletettA rátkai birtokközpontban nemcsak remek pezsgőkkel és borokkal, de finom falatokkal is várták a látogatókat: a borvidék egyik dűlője után Padi névre keresztelt étteremben Bicsár Attila és csapata gondoskodik arról, hogy senki ne távozzon éhesenA bátrabbak kipróbálhatták a sabrage-t, a pezsgősdugó szablyával történő eltávolításának igen látványos módszerétÉrtő figyelem: minden helyszínen angol nyelvű előadások segítették a borvidékkel és annak boraival való mélyebb ismerkedéstAz áprilisi szeszélyes időjárás hűvösebb napokat is hozott; ilyenkor különösen jólesett egy pohár vörösborA Egri borvidék megismerése a Bolyki Pincészetnél kezdődöttDr. Lőrincz György, az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa mutatta be az Egri borvidéketMinden birtokon a program részét képezte pincelátogatás és borkóstolás isTokajban a Disznókő Borászatnál Mészáros László birtokigazgató fogadta a vendégeketA tartályminták kóstolása mindig élmény annak, aki a bor palackozás előtti állapotára kíváncsiA villányi Bock pincészetbe Horkay András nemzetközi borakadémikus kísérte el a csapatotVillányban a vörösboroké volt a főszerepA balatonfüredi Figula Pincészetnél az olaszrizlingeken keresztül mutatkoztak be a változatos dűlőkA hegymagasi Gilvesy Pincészetnél a vulkanikus termőtalajon született borokat csodálhatták meg a résztvevőkA balatoni tanulmányi kirándulás három pincészetet érintett (Bujdosó, Garamvári, Légli Ottó)A Garamvári Pincészetnél nem csak a házigazda, hanem további tucatnyi balatoni és zalai borász tartott bemutatótA balatoni túrán a balatonszemesi Kistücsök étteremben szolgálták fel az ebédetLégli Ottó pezsgővel és sabrage-zsal várta a vendégeketSzekszárd megmutatta, hogy a vörösboraik mellett a fehér- és rozéborokra is érdemes odafigyelniA Lajver Borbirtokon Szekszárd és Villány borászatai közösen mutatkoztak beÁprilis 25-re, az utolsó napra is maradt tanulmányút: Etyeken a helyi borászok közül páran személyesen is jelen voltak az előadásonAz etyeki pezsgők színe-javát megkóstolták a vendégek, nagy tetszést arattak a tételek