Fenntartható a bio Magyarországon? – Jásdi István jegyzete

2024. február 16.

Jásdi István elgondolkodtató kérdéseket fogalmazott meg a fenntartható szőlőművelés és borkészítés kapcsán.

A 2024. február 9-10-én a Balatonfüred-Csopaki borvidék borászai által tizenötödik alkalommal megrendezett „Olaszrizling szerintünk” fő témája az volt, vajon „fenntartható-e a bio?”. Provokatív volt már a kérdés is, de mindenki értette.

A szakmai estén nagyon tudós és nagyon kételkedő előadásokat hallgattunk a bioműveléssel járó klimatikus, gazdasági és szakmai kihívásokról. Arról, hogyan segítik boldogabb országokban a kutatóintézetek és a hatóságok a hatékony talaj- és növényvédelmet vagy éppen a piacra jutást. Mire hozhatnak megoldást a rezisztens szőlőfajták? Mit jelez vajon az, hogy a legnagyobb nyugati növényvédő gyártók legújabb és leginkább környezetkímélő szereit már nem is engedélyeztetik az egyre inkább eljelentéktelenedő magyar piacra, ahol 2023-ban már csak 45 ezer hektárról szüreteltünk? Mit jelenthet az, hogy egyetlen drónokról kijuttatható, tehát a talajt a traktorok súlyától és a kipufogógáztól mentesítő növényvédő szernek sincsen magyarországi akkreditációja? Hány olyan szabályozási és bürokratikus terhet viselnek a magyar szőlő- és bortermelők, amit nemhogy a tengerentúli, de az EU-beli versenytársak sem tudnak elképzelni? Hogyan lehet béklyóval a lábunkon versenyt futni olyan vállalkozókkal, akik úgy kapnak sok százmilliós támogatásokat pince építésére, hogy életükben nem termeltek egyetlen kiló szőlőt vagy egyetlen palack bort sem.

Telt házas kóstoló a Szent Donát Borkúriánál és a Jásdi Borteraszon

Mindennek ellenére nem volt letargikus hangulat sem a szakmai beszélgetésen, sem az ismét telt házas másnapi sétáló kóstolón. Kitűnő borokat kóstolhattak a vendégek a Szent Donát Borkúriánál és a Jásdi Borteraszon. Jókat beszélgethettek a boraikat kínáló gazdákkal. Az olaszrizling a manapság tapasztalható ellenszélben is a legnépszerűbb fehér szőlőfajta. Rendezvényeink mindenféle támogatás nélkül is eltartják magukat, kifizetjük szállítóinkat és alkalmazottainkat. Az meg, hogy nem keresünk pénzt a munkánkkal, talán nem is olyan fontos. Így sem cserélnénk senkivel!

Szerző: Jásdi István
Címlapfotó: Olaszrizling szerintünk

A vince.hu örömmel fogadja az italkultúra és a gasztronómia aktuális trendjeivel, jelenségeivel kapcsolatban megfogalmazott véleményeket. A vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ám fontosnak tartjuk a szakmai párbeszéd támogatását. A szerkesztőség fenntartja a jogot, hogy a beérkezett írásokat szerkessze, azok tartalmának és mondanivalójának megőrzése mellett.