Szó szerint a lábunk előtt hever egy vitaminbomba

2024. február 08.

Szinte minden része ehető, változatosan használható a konyhában és remek vitaminforrás.

Az amaránt a disznóparéj nevű gyom nemesített közeli rokona. Leginkább gabonaként ismert, ám ennek ellenére lenne helye a kiskertekben is. Rengeteg levél-, és virágszínváltozatának köszönhetően látványos növény, emellett levelei zöldségként fogyaszthatók. Tehát gabona, dísznövény és zöldség is egyben – olvasható az Agrárszektoron.

Mint írják, az amaránt egy ősi gabona, több ezer éves története van. A különböző fajtái minden kontinensen megtalálhatók, és különböző körülmények között is jól termeszthetők. Világszerte egyre népszerűbb gabona, hiszen egészséges és tápláló élelmiszerek alapanyaga. Viszonylag könnyű termeszteni, mert tűri a szárazságot, és kevés növényvédelmi problémája van. Gabonaként egyre ismertebb, ám saláta alapanyagként vagy zöldségként is berobbanhatna a köztudatba. Az amarántoknak számos fajtája létezik szerte a világon mindegyikük különböző ízű és textúrájú, és más-más módokon lehet felhasználni őket. E növény a nálunk is gyakori gyom, a disznóparéj rokona, mely szintén sokféleképp felhasználható, magján kívül zsenge levelei is fogyaszthatók, ugyanez igaz az amarántokra, melyek színes változatai kifejezetten jól mutatnak tálaláskor.

Szinte mindene ehető

Az amarántoknak fogyasztjuk magját, zsenge leveleit, színes virágzatuk pedig jelentős mennyiségű vízben oldódó festékanyagot tartalmaz (fajtánként más-más színűt – a bíbortól a lilán át a sárgáig), egzotikus, hatalmas virágzatával pedig dísznövényként is megállja a helyét e növénycsoport. A megszáradt virágzatból kiválóan színező, vízben jól oldódó festékanyagot is készíthetünk, melyet régen előszeretettel használtak ételszínezékként is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Trgovina Mok'ca (@trgovinamokca) által megosztott bejegyzés

Magjuk is többféleképen használható, a világos magvúak ízletesebbek. Nagyon jó beltartalmi értékekkel rendelkeznek. Kitűnő összetevője a levesbetéteknek, de használhatjuk hús, hal panírozásához, édességekhez, fogyaszthatjuk köretként, belekeverhetjük joghurtba, tejbe, kefirbe, és kiváló saláta alapanyag is. Magjából liszt is készül, amellyel dúsíthatjuk a süteményekhez, desszertekhez előírt lisztet.

Rengeteg színes virágzatú, sőt színes levelű változata is ismert. A „Lávafolyam Amaránt” egy gyönyörű, az Amaranthus tricolor fajhoz tartozó fajta, mely ugyan nem terem sok magot, viszont színpompás levelei ízletesek, elsősorban nyersen, salátákban érdemes fogyasztani, hogy színei jól érvényesülhessenek, de ez a kivételes szépségű fajta dísznövényként is ideális. Az „Óriás Karmazsin Amaránt” az Amaranthus caudatus fajhoz tartozó dekoratív, bőséges magtermő fajta. Fekete magjaiból ízletes kását készíthetünk, zsenge leveleit spenót szerűén hasznosíthatjuk.

Zsenge leveleit nyersen, vagy párolva, főve, sütve fogyasztjuk, gyakorlatilag ugyanúgy, ahogy a spenótleveleket készítenénk el. Magjait gabonaként lisztnek is feldolgozhatjuk, de a rizshez hasonlóan, vagy kásának elkészítve köretnek is kiváló. A levelek gazdagok A, B1 és C-vitaminban valamint fehérjében is.

Címlapfotó: Tina Dawson / Unsplash