40 ismert borászatnál vizsgálódnak a hatóságok

2024. április 07.

A hatóságok egyelőre nem kommentálták a hírt, az újságokban egy politikus neve is felmerült az üggyel kapcsolatban.

Az angol nyelvű sajtót február végén járta be a hír, miszerint az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda információkat kért ismert kaliforniai borászatokról. A Napa megyei hatóságok egy 40 pincetulajdonos nevét tartalmazó listát kaptak, akikkel kapcsolatban az FBI és az Igazságügyi Minisztérium vizsgálódott. Többek között a Caymus, a Hall, a Hundred Acre és az Alpha Omega vezetőiről kellett adatokat szolgáltatniuk.

San Francisco Chronicle értesülései szerint a nevek jelentős része kapcsolatba hozható Alfredo Pedroza helyi politikussal, akinek az elmúlt évtizedben volt egy sok vitát kiváltó borászati terve. A politikus eredetileg a természetvédelmi besorolás alatt álló Walt Ranch parkban akart borászatot létrehozni, ám a helyiekkel folytatott 17 éves küzdelem után ettől 2023-ban végleg elállt.

A Hall borászat tulajdonosai 2005-ben vásárolták meg a Walt Ranch-et 8 millió dollárért (mai árfolyamon 3 milliárd forint). Eredetileg ők akartak szőlőültetvényt kialakítani a 900 hektáros területen, de a környezetvédők ezt megakadályozták.

2022-ben aztán Pedroza apósa megvette a Ranch-csel szomszédos területet. Innentől tehát nekik is érdekük lett volna, hogy a fejlesztés megvalósuljon, mert az felértékelte volna a környező földeket is. A listán szereplő nevek jelentős része azért került fel egyébként, mert Pedroza választási kampánya során kisebb-nagyobb adományokkal támogatták a jelöltet.

Az FBI egyébként egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Címlapfotó: vinceveras / Unsplash