Hasznosak lehetnek a kutyák a borászatokban egy új kutatás szerint
Egy új kutatás szerint a kutyák rengeteget segíthetnek a szőlőültetvények egészségének megőrzésében.
A Decanter szemlézte az amerikai Cornell Egyetem kutatói által készített tanulmányt, amiben a kutyák hasznosságát vizsgálták borászatokban. A kísérletben két, speciálisan kiképzett kutya vett részt: egy labrador retriever, és egy belga juhász. A feladatuk abból állt, hogy felderítsék az invazív pöttyös lámpahordó-kabóca kártevő petéit az Pennsylvania és New Jersey szőlőültetvények szomszédságában található erdőkben.
A publikáció szerzői arról számoltak be, hogy a két kutya három és félszer több kártevőt fedezett fel (egészen pontosan: szagolt ki), mint az emberek. Hozzátették, az állatok a szőlőültetvényekben már nem jártak ekkora sikerrel. Ennek oka a kutatók szerint az lehet, hogy az emberek képesek szisztematikusan, sorról sorra átkutatni a szőlőültetvényeket, míg a kutyák szaglása inkább az erdős területeken hasznos.
A kutatás eredménye mindazonáltal fontos előrelépést jelenthet a borászok és az invazív fajok közötti harcban. Angela Fuller, a Cornell Egyetem munkatársa szerint a téma nagyon fontos. Az olyan invazív faj, mint a pöttyös lámpahordó-kabóca, által okozott fertőzés a szőlőtőkék 80-100 százalékos pusztulását okozhatja az aktív vegetációs-növekedési időszak alatt.
A Journal of Veterinary Behavior, az állatok viselkedésével foglalkozó tudományos folyóirat hasábjain megjelent korábbi kutatás szerint a kutyák szaglás alapján felismerik a lisztharmatot is, ami az egyik legsúlyosabb szőlőt támadó gombás fertőzés. A mezőgazdaságban és a tudományban nem számít újdonságnak a tény, hogy a kutyák több típusú mezőgazdasási veszélyt is képesek észlelni. Egy harmadik, Kaliforniában végzett kutatás pedig arra enged következtetni, hogy a négylábúak nemcsak a lisztharmatot ismerik fel, hanem a szőlőre szintén komoly veszélyt jelentő úgynevezett levélsodródás vírust is.
A kutatók kiemelték, a szag felismeréséhez a kutyákat speciális kiképzésnek kell alávetni, az pedig akár hosszabb ideig is eltarthat, ráadásul valószínűleg nem is minden fajta alkalmas rá.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Andrea Cairone / Unsplash