Születőben egy újabb magyar borvidék?

2023. május 17.

Borutat alapított nyolc borászat 2023 májusában. A hivatalos sajtótájékoztatón kiderült, ennél merészebb álmokat is dédelgetnek.

Május 4. jeles nap a Star Wars rajongók körében. A dátum eredete egy angol szójáték. A filmek visszatérő mondata, „Az erő legyen veled!” eredetileg, angol nyelven így hangzik: „May the force be with you!”. Ezt könnyen „May the fourth be with you!”-nak (Május negyedike legyen veled!) lehet érteni vagy mondani. 2023. május 4. nem kevésbé volt fontos nyolc borászat számára és talán a dátum is szimbolikus. Nagy fába vágták ugyanis a fejszéjüket, szükség lesz a Csillagok Háborúja-filmekben központi szerepet játszó erőre.

Dunakanyar és szőlőskertek

2023. május 4-én Szentendrén, a MűvészetMalomban tartotta első sajtótájékoztatóját, szakmai és sétáló borkóstolóját a frissen megalakult Dunakanyar Borút. Az ötlet nem légből kapott: a Dunakanyarban az 1700-as évektől virágzott a borkultúra. Számos helyi specialitás készült a szentendrei kadarkától a rác ürmösön és a (duna)bogdányi dinkán át a vörös aszúig. A feljegyzések szerint Tahiban egykor például 600 hektár, Vácon 3000 hold szőlőt tartották nyilván (utóbbi város alá van pincézve), de még a művelésre nem éppen ideális Visegrádi-hegységbe is jutott 150 hektár.

Az aranykornak a 19. század második felében egész Európa ültetvényeit kipusztító filoxéravész vetett véget. A filoxéra idővel ment, ám a visszarendeződés már nem történt meg. Az egykori szőlőskertek helyén bányák nyíltak, nyaralók épültek, majd a környék végérvényesen Budapest agglomerációjává, illetve kedvelt kirándulóhellyé vált. Némi képzavarral élve: szőlőnek itt már nem termett babér.

A szentendrei aszú kadarka szőlőből készült. Készítésénél nem a tokaji eljárást alkalmazták. Az érett fürtöket levágták a tőkéről és a padláson felakasztva, vagy a szalmaborhoz hasonló módon, szalmaágyon szárították. A szárítás után az összetöppedt szőlőszemeket leszedték a fürtökről, megtörték, majd leöntötték szintén kadarkából készített vörös óborral. Ezután kádakban erjedni hagyták, végül kipréselték belőle az aszút. Ez a hagyomány is a filoxéravésszel szűnt meg. Jó hír: mintegy 130 év után nemrégiben a szentendrei Kőhegybor pincészet újra elkezdett kísérletezni ezzel a borkülönlegességgel.

A bőség zavara

A térség ezzel együtt ma is borvidékhez tartozik – mindjárt kettőhöz is. A Duna bal partja Váctól Szobig a Mátrai borvidékhez, a jobb part, Szentendrétől Visegrádig a Kunságihoz. Eme adminisztratív tagoltságot igyekszik megszűntetni az egyébként földrajzilag és hagyományait tekintve egységet képező Dunakanyart összefogó, most létrehozott borút. „Az együttműködés, a közös megjelenés, a közös marketing sokkal hatékonyabb tud lenni. Azt szeretnénk elérni vele, hogy ne csak az ismert attrakciókért, hanem a borokért, pincészetekért is eljöjjenek az emberek a Dunakanyarba” – magyarázta a vince.hu-nak Koncz Helga, a kezdeményezés egyik ötletgazdája.

férfiak állnak egy asztal körül, kezükben pohár

A Nagymaroson élő idegenforgalmi szakember hét éve hozta létre lakhelyén a Szent István Napi Borünnepet. 2022-ben már hat borászat vett rajta részt a Dunakanyarból, ekkor merült fel a gondolat, szorosabbra kéne vonni köztük a kapcsolatot. A borút már nyolc taggal indult el (Anda Pincészet – Visegrád, Borgarázs Manufaktúra – Dunabogdány, Geönczeöl Pince – Garamkövesd, Heininger Pincészet – Nagymaros, Kőhegybor – Szentendre, Lingvay Pincészet – Vác, Richter Pince – Leányfalu, Rustica Borműhely – Szentendre). „Jelenleg ennyien vannak, akik azt a minőséget tudják, amit érdemes megmutatni” – mondta Koncz Helga.

Maga a Dunakanyar Borút a borvidéki tagoltság okán is egyértelműen egy turisztikai kezdeményezés. Annál is inkább, mert a nyol borászat között a Dunakanyar szlovák oldalán Garamkövesden üzemelő Geönczeöl Pince is megtalálható. Apropó Szlovákia. Geönczeöl Attila, a borászat tulajdonosa tovább szélesítené az összefogást. „Mivel ez valóban egy turisztikai kezdeményezés, véleményem szerint fel kéne venni a borút tagjai közé éttermeket, borbárokat és általában mindenkit, aki valamilyen módon kapcsolódik a témához. Ez is előmozdítaná az ügyet.” Mint Lőrincz Ágnes, a szentendrei Tourinform vezetője a május 4-i sajtótájékoztatón elmondta, a végső cél az lenne, „hogy a bor által az egész térség és a D4 városok – Vác, Esztergom, Visegrád, Szentendre – igazi négyévszakos úticéllá váljanak és növekedjen a vendégek tartózkodási ideje”.

Dunakanyar, te drága!

A magyar oldalon a borászok mindeközben még ennél is nagyobbat álmodnak. „Arra buzdítjuk őket, próbálják kijárni, hogy az egész Dunakanyar egy borvidékhez, lehetőleg az Etyek-budai borvidékhez tartozzon” – árulta el Kőszegi Ábel, a 15 éve működő Szentendrei Kadarka Kör alapítója, a Dunakanyar borút másik ötletgazdája. Ez nem kis vállalás, ráadásul nem oldana meg egycsapásra minden problémát. „Ahhoz, hogy valaki önálló borvidékké váljon, vagy akár csak egy borvidék részeként pénzügyi támogatáshoz jusson, be kell telepíteni az adott terület bizonyos hányadát. A szőlőtelepítéshez azonban sok pénz kell, különösen errefelé.” – szemlélteti a róka fogta csuka helyzetet Hidegkuti Gergely, a 2014-ben alapított, első fecskének tekinthető szentendrei Kőhegybor pincészet tulajdonosa, aki szerint addig is kezdhetnének valamit a létező, de kissé elfeledett Duna OEM kategóriával.

„Nincs realitása az önálló borvidéknek, amíg Dunabogdányban 25 millió forintba kerül egy hektár föld, mivel építési teleknek számít” – erősíti meg a Borgarázs Manufaktúra alapítója, Tóth András. Nekik a Budapestről kiköltözők célpontját képező településen fél hektárjuk van, a többit a Mogyoród közelében művelik. Pedig nem lenne szükség végeláthatatlan táblákra: a jelenleg termő mintegy 3 hektárjuk már többé-kevésbé eltartja a pincészetet.

Egyelőre hozott anyagból is

két férfi áll egy asztal mellett, asztalon palackok

Hasonló, vagy még olyanabb cipőben jár a 2021-ben alakult visegrádi Anda Pincészet. A 2023-as Berliner Wine Trophy rangos nemzetközi borversenyen aranyérmet kapott Visegrádi Fehér Cuvée-jükhöz a szőlő a Mátrából és a Pannonhalmi borvidékről származik. Ez nem egyedi eset. A Dunakanyar Borút megkérdezett borászainak pincéibe a szomszédos Neszmély mellett a Balatonról de még Villányból is érkezik alapanyag. Reményeik szerint ez hamarosan változik: az érintettek mindegyike elmondta, a magas földárak ellenére törekszik arra, hogy előbb-utóbb a Dunakanyarban (is) legyen szőlője.

Minden esetre a Dunakanyar borászai már így is megtették az első nagy lépést Hidegkuti Gergely álma felé, amit akár motivációs mondatként is a zászlajukra tűzhetnének. E szerint a szentendrei borász akkor lesz elégedett, amikor „egy szentendrei borversenyen erős mezőnyben a Kőhegybor egyik tétele huszadik helyezést ér el”.

Szerző: Geri Ádám
Fotók: Dunakanyar Borút