Vince Magazin: decemberi lapajánló

2023. december 15.

A Vince Magazin év végi dupla lapszámának középpontjában idén is a pezsgő és az ünnepi készülődés áll.

Bevált recepten ne változtass – tartja a mondás, ennek jegyében pedig ismét szemlézzük az itthon kapható hazai és nemzetközi, tradicionális eljárással készített pezsgőket. Utazunk is: Olaszország minden tekintetben pezsgő borvidékeire, valamint az örök nyár, Madeira szigetére; itthon pedig a Dél-Balatonra. Pincelátogatás rovatunkban irány a határ túloldala, és Villány, de annak is utánajárunk, kik és miért készítenek bort Svájcban, illetve Svédországban. Mindez és még sokkal több a Vince Magazin év végi dupla lapszámában.

Pezsgő ünnepek

két ember egy étteremben előttük pezsgő
Fotó: Acsai Miklós/Vince Magazin

Régi olvasóink jól tudják, decemberben eljön a pezsgő ideje! Tesztszekciónkban ezúttal hazai és nemzetközi tradicionális eljárással készített pezsgőket szemlézünk, és ahogy az ilyenkor lenni szokott: hullanak a Vince-díjak. És ha már szóba került a hazai pezsgő: ezúttal a Fehérvári Borbirtok újdonságai mellé kóstolunk finom falatokat. De nem csak itthon kalandozunk: 280 éves a Moët & Chandon.

Az ünnep szerintünk mindig az élvezetek halmozásáról szól: így számos könyvet, tuti boros ajándéktippet ajánlunk olvasóinknak.

Nyaralás a télben: pezsgő, erősített- és vörösborok

hegy tengerparttal
Fotó: Colin Watts/Unsplash

Két vendégszerzőnk is nagy kalandba vágta a fejszéjét. Blazsovszky Péter még a nyár végén járta be Észak-Olaszországot Toszkánától Trentóig, tapasztalatait, legyen szó parkolásról, ételekről, vagy természetesen borokról személyes élménybeszámolójában osztja meg. Hozzá hasonlóan Varga Zoltán Madeira borait szemlézi, és jár utána, vajon kik és mit szeretnek az innen kikerülő tételekben.

Másik két vendégszerzőnk pedig ezúttal nem itthonról írt nekünk: egy svájci és egy svéd kapcsolatunk ragadott tollat, vagyis billentyűzetet, hogy elmesélje, kik és miért készítenek az ő, első ránézésre nem tipikus borvidékeiken borokat. No és persze, hogy miből.

Lelassulás a Dél-Balatonon

5 palack bor a földön, mögöttük elsuhanó láb
Fotó: Talabér Géza/Vince Magazin

Mi magunk három év után ismét a Dél-Balaton felé vesszük az irányt. Légli Gézát talán nem kell különösebben bemutatni a borban jártasaknak: Kislaki Bormanufaktúra néven találhatóak meg borai a legtöbb hiper- és szupermarketben. Az elmúlt évben azonban napvilágot látott a limitált mennyiségben elérhető Légli Géza neve által fémjelzett prémium szortiment: mi most ezek közül kóstoljuk meg a pezsgőket. Tradicionális „grower” pezsgőt ugyanúgy, mint a pár hete debütált pét-natjait. És hogy miért most készített pét-natot?! A Vince decemberi lapszámából kiderül.

Nem állunk meg azonban Gézánál, és ha már kaptunk bort és kvártélyt, nézünk egy kis kosztot is: a Szóládi Kenyérbolt polcáról választottunk kenyeret, és hallgattuk meg mellé egy pék életútját.

Új feldolgozók Villányban

egy ember áll a hordókkal teli pincében háttal a hordóknak
Fotó: Dancsecs Ferenc/Vince Magazin

Villány minden évszakban izgalmas, most például a Vinatus pincészetet kerestük fel. Némileg fordított sorrendben, azonban mégis előrelátóan tervezve a kezdeti borászat és étterem idén végre új feldolgozóval is gyarapodott.

És ha már Villány szóba került, Koch Csaba is valami újba vágja bele a fejszéjét… de ez derüljön ki a vele készített mélyinterjúból! Németi Sándor kalandozik vissza Csabával a múltba, és veszi számba az eddigi életút legfontosabb mérföldköveit.

Erdélyből, szeretettel

négy palack bor egy borbár pultján
Fotó: Dancsecs Ferenc/Vince Magazin

Mindig nagy öröm számunka felkeresni egy határontúli csillagot, olyat, akinek a boraival itthon azért ritkábban találkozni, noha a nyelv nem, esetleg csak pár kilóméter választ el bennünket tőlük. A Familia Darabont boraival már régóta szemezünk, Megyeri Sára pedig most meg is nézi, hol készülnek ezek a sokszorosan díjnyertes tételek, és azt is elmeséli, miért érdemes ellátogatni a nem is oly távoli Biharba.

Mindez, és még sok minden más a Vince Magazin év végi dupla lapszámában. A Magazin elérhető országszerte december 14-től, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól.