Csökkenthetők lesznek a magyar borászok terhei a most bemutatott alkalmazással

2024. március 28.

Bevezetésre kerül a digitális tápértékjelölési rendszer a magyar borászati termékek esetében.

Az Európai Unió a borászati termékek tápértékének és összetevőinek jelölésére vonatkozó rendelet szabályokat megváltoztatta. A módosításokat 2023. december 8-tól kell a tagállamoknak alkalmazni. A borászati termékeken többletinformációkat kell feltüntetni, mint például:

  • Tápértékjelölés: energiaérték, zsír-, telítettzsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalom.
  • Adalékanyagok: a borászati eljárásokból adódó adalékanyagok
  • Összetevők: a felhasznált összetevők

A változtatások egyértelmű célja a fogyasztók tájékoztatásának javítása és az élelmiszerbiztonság növelése.

Nem kötelező minden információt közvetlenül, nyomtatott formában a borászati termék csomagolásának címkéjén feltüntetni. Az információkat digitális úton is elérhetővé lehet tenni.

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH), és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) közösen kidolgozott egy új, borászati termékekkel kapcsolatos digitális tápértékjelölési rendszert. Ezt a HNT a hegyközségi tagok részére, a tagságukhoz kötődően térítésmentesen biztosítja.

két ember ül zászlók előtt
Fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

A Winelabel.hu elősegíti az egészségtudatos vásárlást, valamint a borászatok számára is jelentős előnyökkel jár. Az egyszerűbb adminisztráció révén csökkenthetik az adminisztratív terheiket, miközben eleget tesznek az EU által előírt tápérték-jelölési kötelezettségnek. Mindezek mellett a rendszer a magyar borászatok versenyképességét erősíti. Az EU-s tagországok közül a leggyorsabban ez a rendszer tud információt biztosítani. 

A digitális jelölésrendszer a termékcímkéken található QR kódok segítségével teszi lehetővé, hogy a fogyasztók közvetlenül online férjenek hozzá a borászati termék részletes tápérték-adatokhoz.

A címkén lévő kód beolvasásával a fogyasztó azonnal, online láthatja az adott termék energia-, és tápértéktartalmát, valamint a teljes összetevő-listát és a termékben lévő adalékanyagokat is. Ráadásul mindezt akár az EU 27 hivatalos nyelvén.

A rendszer 2024. április 1-től válik elérhetővé. Az alkalmazás fejlesztését és fenntartását a HNT végzi, garantálva a mindig naprakész információ biztosítását.

A Winelabel kezdeményezés hozzájárul az élelmiszer-biztonság és átláthatóság fokozásához. Egyúttal támogatja a hazai borászatokat abban, hogy a digitális kor kihívásainak megfelelően alkalmazkodjanak.

A digitális megoldások felhasználása mellett azonban továbbra is megmarad a hagyományos címkeelemek használata azon borászatok számára, akik a digitális platformokat nem kívánják vagy nem tudják igénybe venni.

Az európai uniós előírásokhoz való alkalmazkodás és az új digitális tápértékjelölési rendszer bevezetésével a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ismét bizonyítja elkötelezettségét az innováció, a fogyasztói tudatosság területén és a szolgáltató köztestületi modell mellett. Ez a mostantól térítésmentesen elérhető szolgáltatás a HNT előzetes számításai szerint közel évi fél milliárd forintos értéket jelent a jelenlegi piaci körülmények között – emelte ki Dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára.

A rendszer tovább erősíti a magyar borok minőségének és hitelességének megítélését a nemzetközi piacon.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az Agrárminisztériummal közös célja, hogy a szolgáltatást a stratégiai partnerszervezetek részére is biztosítsa a jövőben, amennyiben az uniós jogszabályok ezt lehetővé teszik.

Címlapfotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa