Kiderült, így hat kedvenc hungarikumunk a szervezetünkre, miután megettük

2025. május 19.

Az egyik legnépszerűbb magyar étel sajnos nem a legegészségesebb.

A lángos nem véletlenül került be a hungarikumok közé, hiszen nagyon is hozzátartozik a magyar emberek mindennapjaihoz. A lángos lágy kelt tésztából készülő, sült lepény. Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet, a sót, a langyos vizet és egy kevés olajat, majd bő olajban vagy zsírban kisütik. A büfék, piacok és strandok mellett akár otthon is el tudjuk készíteni ezt az igazán kedvelt finomságot. A zsiradékban sült lángos csak rövid ideig őrzi meg minőségét, sütés után azonnal fogyasztandó.

A lángos azonban igazi kalóriabomba, a magas szénhidrát-, zsír-, só- és energiatartalma miatt pedig egyáltalán nem tekinthető egészséges tápláléknak. Egy sima, feltét nélküli lángos körülbelül 300-350 kalória, ha pedig sajtot és tejfölt is teszünk rá, akár 500-700 kalóriát is bevihetünk a szervezetünkbe. Azt sem árt tudnunk, hogy mivel a lángos kelt tésztából készül és bő olajban sül, nagyon nehéz az emésztése, különösen a nyári melegben. Az ilyen ételek elfogyasztása után fáradtak lehetünk, mert a szervezet az agytól “elvonja” a vért és a hasi, zsigeri rendszerre helyezi át a hangsúlyt, hogy ezzel is segítse az emésztési folyamatokat – olvasható az Agroinform.hu írásában.

A cikk szerint mindazonáltal léteznek olyan módszerek, amelyekkel egészségesebbé tudjuk varázsolni a lángost. Ne együnk belőle sokszor, sokat, Évente néhány alkalommal nyugodtan fogyaszthatjuk, ha pedig tehetjük, csak fokhagymás szósszal kenjük meg, a sajtot, tejfölt inkább hagyjuk ki.

A vince.hu 2025 elején beszámolt róla, hogy megmenekült Budapest kedvenc lángosozója. Hogy melyikről van szó, az IDE KATTINTVA olvasható el.

Címlapfotó: Frederick Medina / Unsplash