A zöld színű a süteményt varázsolja újjá, a fekete a leveseket, a vörös a húsokat, mi az?
Világszerte kedvelik, Magyarországon is népszerű, szó szerint és átvitt értelemben is sokszínű.
A kardamom, ez a gyömbérfélék családjába tartozó aromás fűszer, nemcsak Indiában, hanem világszerte kedvelt ízesítő. Svédországban szinte népeledelnek számít. Négyféle változatban találkozhatunk vele: zöld, fekete, fehér és vörös – mindegyik más karaktert kölcsönöz az ételeknek. Az Agroinform oldal minap egy cikkében mutatta be, mit is tud ez a négy szín!
A zöld kardamom friss, citrusos aromája miatt kiválóan passzol édességekhez – sütemények, torták, vagy egy klasszikus tejberizs is új szintre emelhető vele.
A fekete kardamom viszont egy teljesen más világ: füstös, földes ízvilága miatt inkább sós ételekhez, currykhez, rizses húsokhoz ajánlott. Különösen jól működik húsos fogásoknál, akár levesekben is.
A vörös vagy piros kardamom ízében a feketéhez hasonló, így leginkább ázsiai fogásokban találkozhatunk vele. Húsokhoz, pörköltekhez, rizsekhez is kiválóan passzol.
A fehér kardamom pedig tulajdonképpen fehérített zöld változat, amely szelídebb ízével főként desszertekhez passzol.
Címlapfotó: