Itthon is egyre népszerűbb a svéd varázsfűszer

2024. szeptember 28.

A világ számos konyhájában fontos szerepet játszik, Skandináviától egészen a Közel-Keletig érzékelhető a hatása. Akár édességekről, akár sós fogásokról van szó, nem lőhetünk vele mellé.

A kardamom egy Skandináviában már több évszázada kedvelt egzotikus fűszer. Olyannyira, hogy mára a svéd „péksüteménykultúra” egyik nélkülözhetetlen összetevőjévé vált. Bár a kardamomos tekercsben használják a leggyakrabban, nem ez az egyetlen svéd édesség, amiben a zöld kardamom (elettaria cardamomum) kulcsfontosságú összetevő. Annak ellenére, hogy a világ harmadik legdrágább fűszere, alapvető szerepet tölt be a svéd konyhában.

Arról, hogy a fűszer pontosan mikor és hogyan terjed el az északi országban, itt írtunk részletesen.

A kardamom persze nem csak Skandináviában népszerű. Olyan alapvető fűszerkeverékekben is megtaláljuk, mint a garam masala, a berbere és a baharat. Íze összetett és meglehetősen erőteljes, így egyszerre csak keveset érdemes használni belőle.

A kardamomot három formában – hüvelyesen, magként és őrölve – árulják. Ahogy a The Kitchn is kiemeli, az egész kardamomhüvelyeket elsősorban húsleveshez vagy más alapléhez szokták használni. A magok az egész borshoz hasonlóan olajokat tartalmaznak, amelyek csak őrlés közben szabadulnak fel, így sokkal tovább megőrizhetjük a fűszer ízét, ha ezt a változatot választjuk belőle az őrölt helyett.

Az Európában népszerű zöld kardamom mellett egy fekete változat is létezik, amelynek még karakteresebb, már-már füstös íze van. Édességekhez emiatt nem annyira passzol (Svédországban persze ott is megtalálták a helyét), tartalmas pörköltekhez és sültekhez viszont annál inkább.

Címlapfotó: Tim Toomey / Unsplash