A csemege, amit minden évben csak 15 napig vásárolhatunk meg és gyakran hamisítják
A világ egyik legkülönlegesebb finomsága, nem csoda, hogy nagyon kalandos a története.
Velencétől északra terül el Sant’Erasmo és Le Vignole szigete, itt is mindössze néhány gazdálkodó termeszti az egyedülállónak számító lila articsókát, mely minden tavasszal alig 15 napig terem. A carciofo violetto di Sant’Erasmo egy velencei articsókafajta, amelyből a castraùra nevű helyi „alapanyag” készül. Ez tulajdonképpen a növény elsőként kihajtott rügye. A finomság annyira zsenge, hogy hagyományosan nyersen fogyasztják. Finomra szeletelve, olívaolajjal, sóval és fekete borssal meghintve, salátával tálalják, és Grana Padano sajtot reszelnek a tetejére – olvasható a velencei turisztikai portálon.
A kissé kesernyés, ám rendkívül zamatos ínyencség sokoldalúan felhasználható. Ritka mivolta és körülményes termesztése miatt azonban a velencei gazdák évek óta küzdenek az Olaszország más részeiből származó hamisított változatokkal. Az articsókát ugyanis Toszkánában, Szardínián és Szicíliában is termesztik, ennek ellenére bármelyik velencei megmondaná, hogy az igazi Sant’Erasmo articsóka íze semmiben sem hasonlít a hamisítványaihoz – előbbi tökéletesen visszaadja a régió jellegzetes, sós termőtalajának karakterét.
Mivel kifejezetten kényes növényről van szó, a castraùrét nem exportálják messzire. Sőt, általában még a betakarítás napján eladják és elfogyasztják. A legtöbb termesztő közvetlenül a velencei éttermeknek értékesíti. A BBC-nek nyilatkozó helyi gazda, Guia da Camerino szerint a hamisítás miatt ma már egyre kevesebb vendéglátóhely vásárol valódi castraùrét. Eleve drága, ráadásul a turisták úgysem tudják megkülönböztetni a mezei articsókától – írja a BBC.
Egy másik helyi gazdálkodó, Carlo Finotello évek óta próbálja visszaszorítani a piacokon és boltokban egyre gyakrabban megjelenő hamisítványokat. Ő az elnöke a lila articsóka védelméért és népszerűsítéséért 2004-ben létrehozott konzorciumnak. „Néhány zöldségkereskedő ráragasztja a csemege címkéjét a mezei articsókára, de olyan is gyakran előfordul, hogy némi plusz kereset reményében vásárolnak egy-egy eredeti castraùrét, melyet aztán összekevernek a normál articsókával” – mesélte a BBC-nek. Bár a konzorcium nagyon aktív, jögkörénél fogva csak kérheti a hamisítókat tevékenységük felfüggesztésére, de bírságot már nem szabhat ki.
Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha Velence környékén járunk, csak helyi termelőtől vásároljunk castraùrét. Mindig győződjünk meg róla, hogy a termék az eredeti konzorcium címkéjét viseli. Így védhetjük meg legjobban a helyi termesztők gondos és alapos munkáját.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Karsten Winegeart / Unsplash