Nagyon egészséges, a magyarok mégis csak húsvétkor eszik

2025. április 12.

Tele van C-vitaminnal, baktérium- és vírusölő hatású. Vajon mi a baj vele?

A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző reszelt tormatermékek iránti kereslet. A torma termesztésében Magyarország élen jár az Európai Unióban: az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés – hívta fel a figyelmet haszon.hu cikke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közleményére hivatkozva.

Mint írják, Magyarországon majdnem 1250 hektáron folyik tormatermesztés, a betakarított éves mennyiség 10-11 ezer tonna körül alakul, amelynek jelentős része exportra jut. A magyar torma elsősorban az Egyesült Királyság, valamint Csehország piacán jelenik meg, jellemzően friss, feldolgozatlan formában.

Bár a húsvéti időszakban a legtöbb fogyasztó a reszelt változatot keresi, de az élelmiszeripar is előszeretettel használja savanyított és ecetes tartósított készítményekhez (uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé stb.) is.

A torma jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza. Ezek a vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak. A frissen reszelt torma rendkívül egészséges, magas a C-vitamin tartalma. Nagy kár, hogy a tormát leginkább csak húsvétkor fogyasztjuk, mert baktérium- és vírusölő hatását bármelyik évszakban kihasználhatnánk.

Címlapfotó: Ana Achim / Unsplash