Egyik kedvenc gyümölcsünket kizárólag főzve lenne szabad megenni a szakértő szerint
Fejfájást, lázat, hasmenést, hányást okozhat a nyersen történő fogyasztás.
Megfelelő előkészítés esetén a fagyasztott gyümölcsök rendkívül jó szolgálatot tehetnek a konyhánkban. Egész évben rendelkezésre állnak, azonnal felhasználhatók, valamint lehetővé teszik a legkülönfélébb receptek elkészítését még azokban a hónapokban is, amikor a friss szeder, málna, ribizli és áfonya nem beszerezhető, vagy túl drága. Ráadásul a frisshez képest lágyabb állagúak és édesebb ízűek maradnak a főzést követően is. A felhasználásuk során azonban érdemes körültekintően eljárni. Élelmiszerbiztonsági okokból ugyanis csak főzés után fogyaszthatók – írja a Cookist gasztroportál.
Sokan nem tudják, de a fagyasztott bogyósgyümölcsök nyersen tartalmazhatnak az emberi egészségre veszélyes kórokozó mikroorganizmusokat, beleértve a norovírust és a hepatitis A-t. Az előbbi egy rendkívül fertőző vírus, levegővel és belégzéssel, közvetlen érintkezéssel (különösen kézzel), valamint a fertőzött élelmiszerek fogyasztásával terjed. Fejfájást, lázat, hasmenést, hányást okozhat. A hepatitis A egy májat érintő betegség, kórokozója a fagyasztott mellett a nyers, rosszul mosott gyümölcsökben és zöldségekben jelenhet meg.
Fogyasztás előtt a fagyasztott gyümölcsöket érdemes alaposan megfőzni, akár turmixok, szószok, desszertek összetevőjeként, akár díszítésként használjuk. Ez azért fontos, mert a betakarítás, feldolgozás vagy csomagolás során bekövetkező szennyeződés miatt esetlegesen jelen lévő kórokozók alacsony hőmérsékleten is túlélhetnek, a főzéssel viszont biztosan elpusztulnak. Ehhez legalább 2 percig 100 °C-on főzzük őket, biztosítva. Emellett fontos, hogy – a további szennyeződés elkerülése érdekében – az előkészítéshez használt összes eszközt és felületet megtisztítsuk. Fontos: a frissen szedett és otthon lefagyasztott bogyók esetében ez az egész sokkal kevésbé jelenthet gondot.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Gaelle Marcel / Unsplash