Kiderült, egyik kedvelt zöldségünk fagyasztott változata egészségesebb, mint a friss

2025. május 08.

Ki gondolná, hogy egy egyszerű, olcsón beszerezhető fagyasztott zöldség ekkora hatással lehet az egészségünkre?

Ki gondolná, hogy egy egyszerű, olcsón beszerezhető fagyasztott zöldség ekkora hatással lehet az egészségünkre? – teszi fel a kérdést cikkében az agroinform.hu. Az írásban az express.co.uk cikkét szemlézik, ahol Tim Spectort, a Zoe Health társalapítóját kérdezték erről. A szakember szerint a fagyasztott zöldborsó igazi szuperélelmiszer: nemcsak a bélrendszert támogatja, de kiemelkedő fehérjeforrás is lehet már mindössze napi 100 gramm fogyasztásával!

Az Instagramon közzétett videójában Spector egy tápláló gnocchis ételt mutat be, ahol a feldolgozott tésztára vajbab és zöldborsó kerül. A recept egyszerű, mégis tele van élettel: edamame bab, fagyasztott zöldborsó, egy kis crème fraîche, és már kész is a mikrobáknak is kedvező, gazdag fogás. A zöldborsó előnye, hogy olcsó, egész évben kapható, ráadásul – meglepő, de igaz – több C-vitamint is tartalmazhat, mint a friss változat.

Spector kiemeli: az emberek hajlamosak alábecsülni a fagyasztott zöldségeket, pedig ezek hosszú távon kiváló alternatívái lehetnek akár húsoknak is. Például 80 gramm főtt zöldborsóban 5,4 gramm fehérje, 4,5 gramm rost, 13 mg C-vitamin és 1,2 mg vas található.

A fagyasztott zöldborsó Magyarországon viszonylag olcsón hozzáférhető, így elmondható, hogy kedvező áron tehetünk nagyon sokat az egészségünkért. Érdemes gyakran fogyasztani!

Címlapfotó: Mishaal Zahed / Unsplash