Kiderült, egyik kedvelt zöldségünk fagyasztott változata egészségesebb, mint a friss
Ki gondolná, hogy egy egyszerű, olcsón beszerezhető fagyasztott zöldség ekkora hatással lehet az egészségünkre?
Ki gondolná, hogy egy egyszerű, olcsón beszerezhető fagyasztott zöldség ekkora hatással lehet az egészségünkre? – teszi fel a kérdést cikkében az agroinform.hu. Az írásban az express.co.uk cikkét szemlézik, ahol Tim Spectort, a Zoe Health társalapítóját kérdezték erről. A szakember szerint a fagyasztott zöldborsó igazi szuperélelmiszer: nemcsak a bélrendszert támogatja, de kiemelkedő fehérjeforrás is lehet már mindössze napi 100 gramm fogyasztásával!
Az Instagramon közzétett videójában Spector egy tápláló gnocchis ételt mutat be, ahol a feldolgozott tésztára vajbab és zöldborsó kerül. A recept egyszerű, mégis tele van élettel: edamame bab, fagyasztott zöldborsó, egy kis crème fraîche, és már kész is a mikrobáknak is kedvező, gazdag fogás. A zöldborsó előnye, hogy olcsó, egész évben kapható, ráadásul – meglepő, de igaz – több C-vitamint is tartalmazhat, mint a friss változat.
Spector kiemeli: az emberek hajlamosak alábecsülni a fagyasztott zöldségeket, pedig ezek hosszú távon kiváló alternatívái lehetnek akár húsoknak is. Például 80 gramm főtt zöldborsóban 5,4 gramm fehérje, 4,5 gramm rost, 13 mg C-vitamin és 1,2 mg vas található.
A fagyasztott zöldborsó Magyarországon viszonylag olcsón hozzáférhető, így elmondható, hogy kedvező áron tehetünk nagyon sokat az egészségünkért. Érdemes gyakran fogyasztani!
Címlapfotó: Mishaal Zahed / Unsplash