Alig ismerik a magyarok, még kevesebben isszák, most mégis hungarikum lett

2025. június 11.

Nem olyan rég még fennállt a veszély, hogy örökre eltűnik, mára azonban megmenekült és most hungarikum lett.

Hungarikummá nyilvánították a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum Bizottság hortobágyi ülésén 2025. május 29-én. A szintén most a hungarikumok közé sorolt csárdával együtt a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó értékek száma 96-ra emelkedett.

Ezzel egy hosszú történet végére tett pontot az illetékes bizottság. A kéknyelű ügye már többször napirenden volt, ám mostanáig nem született meg a döntés. A kéknyelű több szempontból is az egyik legkülönlegesebb szőlőfajta. Egyrészt úgynevezett „nővirágú” fajta, mivel nem képes önbeporzásra. (Bár vannak porzószálai, azok fejletlenek.) Emiatt másik szőlőfajta közelségére van szüksége a megtermékenyüléséhez. Leggyakoribb párja a budai zöld, bár újabban az éppen a kéknyelű és budai zöld keresztezéséből nemesített rózsakő fajtát is gyakran telepítik a kéknyelű ültetvénybe.

Bár ma már egyértelműen a Badacsonyi borvidékhez kötjük, első írásos említése 1805-ből Somlóhoz kapcsolódik. Alig 15 évvel később már bizonyíthatóan felbukkant mai első számú otthonában is. Éppen nehéz termesztése (illetve részben borának sajátos karakterű jellege) miatt azonban igazán soha nem terjedt el. Termesztése inkább úri passziónak számított, az 19. század végi filoxérajárvány után egy időre felkerült a „kihaló borfajták” nemhivatalos listájára is.

A szocializmusban hivatalosan rengeteg kéknyelű készült, ám akkoriban a név inkább márkanevet takart. Mivel sikerült bejáratni a szocialista piacokon, sok esetben az olaszrizlinget is kéknyelű címkével exportálták, miközben a valóságban egyre csökkent a termőterülete. Ez odáig fajult, hogy a rendszerváltásra alig 1-2 hektár maradt mutatóban a szőlőfajtából. A Badacsonyi Állami Gazdaság korábbi munkatársa Csanádi József, Békássy Péter, valamint a 2021-ben elhunyt Szeremley Huba borász áldozatos munkájának köszönhetően menekült meg a fajta. Napjainkban mintegy 50 hektáron termesztik, a hungarikummá minősítése talán újabb borászatokat sarkal a telepítésére.

Címlapfotó: Matthieu Levé / Unsplash