Végre örökre búcsút inthetünk az egyik legbosszantóbb konyhai problémának!

2023. november 08.

A sütés-főzés sokaknak egyenlő azzal, hogy utána úszik és ragad az olajtól a konyha. Nem kell, hogy ez így legyen!

A halak elkészítése nem tartozik a legegyszerűbb konyhai mutatványok közé. Míg az éttermekben és a különböző főzőműsorokban azt látjuk, hogy a halszeletek széle gyönyörű, ropogós és aranybarna, addig az otthon készített halas fogások nem mindig sikerülnek ilyen szépen. (És olykor még le is ragadnak a serpenyőben, aminek fárasztó sikálás a vége.)

A thekitchn munkatársa nemrég annak járt utána, hogyan tudunk a legegyszerűbb módon mi is olyan halételt tenni a tányérra, ami kívül ropogós, belül viszont egyáltalán nem száraz. A válaszhoz Amara Enciso alaszkai szakács segítette közelebb a magazint. Encisónak származásából kifolyólag rengeteg tengeri étel elkészítésében van tapasztalata. 

A megoldás úgy tűnik, az olajban rejlik.

Enciso addig kísérletezett, míg végül megtalálta az ideális összetételű olajat, melyet akár mi is összeállíthatunk a saját konyhánkban. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy üveget 80 százalékban feltölteni magas füstpontú olajjal. A maradék helyre hagyományos, zsíros olajat öntsünk. (A füstpont fölé melegedve a zsírok bomlani kezdenek, egyrészt káros anyagok szabadulnak fel, másrészt égett, fanyar ízt adnak az ételnek.)

A magas füstpontú olajok közé tartoznak a növényi olajok, tehát például a földimogyoró- és a repceolaj. A nagyobb zsírtartalommal rendelkező olajok közé sorolható az olíva-, a pálma-, vagy a kókuszolaj is. A hasonló összetétel miatt az olajok nem fognak szétválni. (IDE kattintva egy kisebb áttekintés olvasható a különböző olajokról.)

Hogyan alkalmazzuk az olajkeveréket?

Miután beszereztünk minden szükséges alapanyagot a vacsorához, tegyük a filézett halat egy vágódeszkára és papírtörlő segítségével itassuk le. Ezt követően kenjük be a halat egy evőkanálnyival az olajkeverékből, majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, míg végül ezekből egy látható réteg nem alakul ki rajta.

Melegítsünk fel egy öntöttvas serpenyőt, majd rakjunk bele nagyjából két evőkanállal az olajkeverékből, illetve adjunk hozzá egy evőkanál sótlan vajat. Ha már jó meleg a serpenyő, bőrével lefelé helyezzük bele a halat. Tartsuk egy lapáttal lenyomva egy pár másodpercig, majd addig süssük, amig az alja aranybarna színt vesz fel. Ezután fordítsuk meg a halat, ekkor már lejjebb vehetjük a hőfokot.

Címlapfotó: Bon Vivant / Unsplash