Évszázadok óta velünk van ez a fűszer, minden étel ízét felturbózza, de alig használjuk

2025. augusztus 18.

Ha egyszer kipróbáljuk, biztosan megszeretjük, hiszen alig észrevehetően, mégis izgalmasan gazdagítja az ízeket.

A narancsvirágvíz évszázadok óta fontos alapanyag a közel-keleti Levante régió, Irán, Törökország és Észak-Afrika konyhájában. Ha egyszer kipróbáljuk, biztosan megszeretjük, hiszen alig észrevehetően, mégis izgalmasan gazdagítja az ízeket. Rendkívül sokoldalú: frissítő italokban, reggelikben, salátákban vagy akár desszertekben is jól működik.

A narancsvirágvizet a keserű narancsfák (más néven sevillai narancsfák) virágaiból desztillálják. Már néhány cseppje is képes teljesen megváltoztatni egy étel vagy ital karakterét. Bár gyakran összekeverik a rózsavízzel, annál jóval kevésbé domináns: lágy, nem tolakodó, mégis emlékezetes – írja a Serious Eats.

Mire való?

A narancsvirágvíz gyakori alapanyaga a Közel-Kelet ikonikus desszertjeinek. A knafeh például egy sajtos sütemény, amelyet a ropogós tésztarétegek és a virágos szirup tesz ellenállhatatlanná. Egyiptomban a basbousa bel ashta – egy búzadarából készült, tejszínes édesség – szintén narancsvirágos sziruppal készül. A ramadán idején népszerű qatayef – dióval vagy sajttal töltött, forrón szirupba mártott félhold alakú sütemény – szintén a narancsvirágvíztől kapja jellegzetes aromáját.

Fontos, hogy nem csak édességekhez illik. Marokkóban a sós fogásokhoz is hozzáadják, például a bastila nevű fűszeres csirkés pitéhez, amelyben a virágos jegyek finoman egyensúlyozzák a gazdag, fűszeres tölteléket. Akár édes, akár sós ételről van szó, a narancsvirágvíz eleganciát és különleges réteget ad az ízeknek – feltéve, ha mértékkel használjuk.

A narancsvirágvíz a kortárs konyhában is nagyszerűen működik, akár hagyományos, akár újszerű fogásokról van szó. Ha még nem próbáltuk, érdemes óvatosan kezdeni: 1-2 csepp is elég lehet a kívánt hatás eléréséhez.

Így használható otthon a narancsvirágvíz

  • Frissítő italokhoz: adjunk néhány cseppet citromléhez vagy szódavízhez. A citrusos-virágos íz felfrissíti a legegyszerűbb italokat is.
  • Desszertekhez: keverjük pudinghoz, rizspudinghoz vagy sajttortához. Finoman illatos karaktert ad, különösen jól harmonizál vaníliával, mézzel és a citrusfélékkel.
  • Virágos szirup készítéséhez: forraljunk össze egyenlő arányban cukrot és vizet, majd lehűlés után adjunk hozzá egy teáskanálnyi narancsvirágvizet. Használjuk limonádékhoz, koktélokhoz vagy jeges teákhoz.
  • Salátaöntetbe: egy kevés narancsvirágvízzel megbolondított citromos vinaigrette különleges, friss ízt ad az édesköményes, gyümölcsös vagy savhangsúlyos zöldsalátáknak.
  • Reggelikhez: keverjünk összes egy kevés juharszirupot narancsvirágvízzel, melegítsük fel és öntsük palacsintára vagy gofrira. Szórjunk rá apróra vágott pisztáciát – az ízélmény a baklaváéra fog emlékeztetni.

A felbontott palackot hűvös, sötét helyen tároljuk. Jól eltartható, de ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan hamar elfogy.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Pablo Merchán Montes