Az elfeledett olcsó szuperzöldség újra divatba jön – egyre több magyar eszi már

2025. június 25.

Nagyon finom, rendkívül sokoldalúan elkészíthető és nem is drága.

A pasztinák (népies nevei: fehérrépa, peszternák, paszternák, olaszrépa; latin neve: Pastinaca sativa) egy édeskésebb, diósabb ízű, krémszínű gyökérzöldség, amely kinézetre a sárgarépára emlékeztet, de hosszabb és vastagabb annál. A középkori Európában a burgonya bevezetése előtt az egyik legfontosabb alapélelmiszer volt – nem utolsó sorban kedvező ára miatt. Régen Magyarországon is sokat használták, aztán pár évtizedre szinte teljesen eltűnt, de most újra egyre többen fedezik fel maguknak.

A pasztinák édes, diós íze remekül illik számos ételhez – olvasható a haszon.hu oldalon. Mint írják, a sütés az egyik legnépszerűbb elkészítési módja, olívaolajjal, rozmaringgal, kakukkfűvel meglocsolva, a sütőben karamellizálódva kiváló köret. A burgonyapüréhez hasonlóan főzve, törve is elkészíthető, de édesebb, aromásabb, mint a burgonya, akár azzal keverhető is. Krémes, édeskés íze gazdagítja a krémleveseket, de zsenge pasztinákokat párolva is fogyaszthatunk. Más gyökérzöldségekkel (sárgarépa, burgonya) együtt sütve elkészítve, remek egytálétel. A tarlórépa és a pasztinák termesztése nem bonyolult, különböző fejlődési fázisaikban, még teljes kifejlődésük előtt is szedhetők, felhasználhatok, ezért érdemes lenne ennek a két zöldségfajnak újra a kiskertek növényeivé válnia.

Címlapfotó: Mantra Media / Unsplash