Európai oltalmat kapott a magyar élelmiszer, aminek létezéséről sokan nem is tudnak
10-12 ezer tonnát termelnek belőle évente Magyarországon, külföldre is eljut, itthon mégis alig ismerik.
Közös felelősségünk, hogy megőrizzük az európai rizstermelés biztonságát, versenyképességét és fenntarthatóságát – jelentette ki az Agrárminisztérium közleménye szerint Nagy István agrárminiszter a Riso Nemzetközi Rizsfesztiválon pénteken, Vercelliben.
A közlemény szerint a rendezvényen a tárcavezető arról beszélt, hogy a rizs világszerte az egyik legfontosabb élelmiszer, több milliárd ember mindennapi táplálékának alapja. Magyarországon a rizstermesztés több száz éves múltra tekint vissza, a termőterület a 20. század közepén érte el maximumát, az elmúlt években 2300-3000 hektár között alakult. Az éves magyar rizstermés jelenleg 10-12 ezer tonna között ingadozik.
Az ország egyik fő rizstermesztő régiójában, a Nagykunságban termelt rizs hagyományait és minőségét mi sem tükrözi jobban, mint az a tény, hogy a “Nagykun Rizs” 2021-ben elnyerte az európai uniós “oltalom alatt álló földrajzi jelzés” címet. Az ott termelt rendkívül alacsony nehézfémtartalmú biorizs még a kínai piacra is eljut.
A miniszter elmondta, az európai rizstermesztés és -feldolgozás fenntarthatóságának és versenyképességének biztosítása érdekében Magyarország szükségesnek tartja a közös vámtarifa felülvizsgálatát és az automatikus védintézkedési mechanizmus beépítését az általános preferenciarendszerbe. Emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a környezetvédelmi és szociális kölcsönösség elvének érvényesítésére, a növényvédő szerek szabályozásának észszerűsítésére, valamint a kötelező származásjelölésre is.
Címlapfotó: Mary West / Unsplash