A növényi tejek helye az egészséges táplálkozásban

2022. október 10.

Napjainkban a növényi alapú táplálkozás kiemelt népszerűségnek örvend. A vegán étrend követőinek egyre emelkedő számának köszönhetően a növényi italok iránti kereslet egyre csak növekszik.

Az állati eredetű tejtermékekkel szemben egyre nagyobb az igény a fogyasztók részéről a növényi eredetű tejpótlók iránt. A növényi tejek nem csupán a növényi alapú étrend követői számára jelentenek alternatívát, hanem mindazok számára is, azok egészségügyi okokból nem fogyaszthatnak tehéntejet, illetve állati eredetű tejtermékeket. Emellett a növényi eredetű tejpótlók remek opciót jelentenek mindazok számára, akik igyekeznek az egészséges táplálkozás általános elveit követni.

A növényi tejitalok legfőbb egészségügyi előnyei

A növényi tejek viszonylag új élelmiszercsaládnak számítanak az emberi táplálkozásban. A növényi eredetű tejpótlók az utóbbi évtizedben jelentek meg az üzletek polcain, s valóságos gasztroforradalmat indítottak el. A különféle “mentes” étrendek népszerűségének köszönhetően a növényi eredetű tejitalokat egyre többen részesítik előnyben az állati tejtermékekkel szemben. Éppen ezért a közismert hazai kiskereskedelmi láncok kínálatában rendszeresen találunk kedvezményes árú növényi italokat, melyek közül a mandulatej, a zabtej, a rizstej, a szójatej, valamint a kókusztej a legnépszerűbbek. A Kaufino.com akciós újságokat egy helyen összegyűjtő portáljának köszönhetően a legkedveltebb üzletek kedvezményes ajánlatait egy helyen találjuk meg, így könnyedén válogathatunk a különböző áruházak kedvezményes ajánlataiból.

A növényi italok számos előnnyel rendelkeznek egészségügyi szempontból a tehéntejhez képest. Zsírtartalmuk rendkívül alacsony, emellett nem tartalmaznak koleszterint sem, így az egészséges táplálkozásba, valamint bármilyen testsúlycsökkentő étrendbe beilleszthetőek. A növényi italok további nagy előnye, hogy természetes módon tejfehérje- és laktózmentesek, így a laktózérzékenyek és tejfehérje allergiában szenvedők számára is kiváló választást jelentenek. Az állati tejekkel összehasonlítva, a növényi tejek esetében sokkal kisebb a veszélye annak, hogy allergiás reakciót váltanak ki. A növényi tejek emellett rengeteg vitamint, ásványi anyagot oxidánst és telítetetlen zsírsavakat tartalmaznak, az emésztést nem terhelik, így irritábilis bél szindrómával küszködők számára is jó alternatívák.

A növényi italok árukat tekintve kicsivel drágábbak a hagyományos tehéntejnél, viszont eltarthatóságuk sokkal hosszabb. Népszerűségüknek köszönhetően minden héten találunk akciós növényi italokat a hazai nagyáruházak kínálatában. Ezek az akciós termékek a Kaufino.com weboldalon mind megtalálhatóak. A Kaufino portálon a népszerű üzletek kedvezményes ajánlatai egy helyen összegyűjtve tekinthetőek meg a könnyebb eligazodás érdekében.

A növényi tejeknek számos fajtája létezik, amelyek mind eltérő ízkarakterrel rendelkeznek, így változatos ételeket készíthetünk velük. A legnépszerűbb növényi italok közé tartozik a mandulatej, a kókusztej, a rizstej, a szójatej, valamint a zabtej. Emellett készülhet magtej dióból, kesudióból vagy akár törökmogyoróból is. A növényi tejek diós-mogyorós aromájuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak reggeli édes kásák, illetve desszertek készítésére. Banán és mandulatej vagy kókusztej felhasználásával ínycsiklandó mindenmentes vegán fagylaltot készíthetünk, amelynek összeállítása mindössze néhány percnyi munkát igényel. A növényi italok emellett kiválóan alkalmasak zabkásák, gyümölcsös smoothie-k vagy turmixok készítésére is. A kókusztej remekül felhasználható egzotikus, gazdag tejberizs készítésére, amely rendkívül ízletes akár hidegen, akár melegen fogyasztva. A Kaufino.com portálon megtaláljuk a kedvenc zabkásánkhoz vagy smoothie-nkhoz szükséges alapanyagokat kedvező áron.

A növényi italok azonban nem csupán édes ételek készítésére alkalmasak. Az édesítetetlen növényi tejek, köztük a rizstej tökéletesen alkalmas főzelékek vagy akár krémlevesek készítésére is. Kókusztej felhasználásával pedig igazi egzotikus leveseket készíthetünk, köztük fűszeres indiai burgonya- vagy lencsefőzeléket, emellett megemlíthetjük a thai Tom Kha Gai kókusztejes zöldséglevest is. Ezek a vegán ételek nem csupán a vegán étrend követői számára jelenthetnek opciót, hanem mind maradéktalanul beilleszthetőek az egészséges táplálkozásba.

Melyiket válasszuk?

Bármilyen alapanyagból készült növényi tejet vásárolunk, a termék összetételét mindenképpen érdemes ellenőrizni. Amennyiben az egészséges táplálkozást tartjuk szem előtt, célszerű olyan mandulatejet, rizstejet vagy szójatejet vásárolni, amely egyáltalán vagy csak kis mértékben tartalmaz hozzáadott cukrokat. Emellett az ízesített növényi italokat, köztük a banános, csokoládés, mogyorós vagy vaníliás ízesítésű növényi tejitatalokat szintén ajánlott mellőzni. Fontos tudni, hogy a növényi tejek közül az úgynevezett gabonatejek – köztük a zabtej, valamint a rizstej – magas szénhidráttartalommal rendelkeznek, így ha testsúlycsökkentés céljából szeretnénk beépíteni a növényi tejeket az étrendünkbe, érdemes az alacsony kalória- és szénhidráttartalmú mandulatejet, kesudiótejet, mogyorótejet vagy kókuszitalt választani.