Nem a pörkölt, nem a töltött káposzta: íme a világ leghíresebb magyar étele!
Évszázadok óta esszük, 2017 óta fent van a Hungarikumok listáján.
Ha megkérdezünk egy magyar embert, hogy szerinte mik a magyar konyha specialitásai, az alábbi ételek jó eséllyel el fognak hangozni válaszában: pörkölt, gulyásleves, halászlé, töltött káposzta, paprikás csirke, paprikás krumpli, túrós csusza. Ezek között már nehéz sorrendet felállítani azzal kapcsolatban, melyik a „legmagyarabb”.
Az internetes fórumokat átnézve (és a mesterséges intelligenciát is segítségül hívva) azonban mégis kirajzolódik egyfajta sorrend. Ha belevesszük a külföldi oldalakat is, akkor úgy tűnik, hogy a gulyásleves nyer, vagyis az a legismertebb magyar étel.
A legelfogadottabb nézet szerint a gulyásleves az alföldi pásztoroknál „született”. Fennmaradt dokumentumok alapján a 18. században már biztosan létezett. A pásztorok a településektől távol élve maguknak főztek és ehhez egyetlen bogrács állt rendelkezésre. Így jött létre ez az egytálétel, ami azóta is kitörölhetetlen része a magyar konyhának és amit 2017-ben felvettek a Hungarikumok közé.
Címlapfotó: Jonathan Pielmayer / Unsplash