Ebben továbbra is megelőzzük lengyel barátainkat

2023. július 06.

A sokkal nagyobb Lengyelországnak most lett 3 belőle, Magyarországnak tavaly óta 9 van.

Lengyelország egyik éttermének 2023-ban sikerült megszereznie a két Michelin-csillagot. Ezzel a krakkói Bottiglieria 1881 az első lengyel étterem, ami már két csillagot is magáénak tudhat. A Michelin Kalauz (Michelin Guide) új északi kiadásáról és a nagy hírről beszámoló thedrinksbusiness cikke szerint további két új étterem kapott 1-1 csillagot. Így a balti-tengeri államnak jelenleg három Michelin-csillagos étterme van.

Mindeközben 2023-ra majdnem megduplázódott azoknak a lengyel éttermeknek a száma, melyek bekerültek a Michelin „adatbázisába”, vagyis minimum ajánlást kaptak az inspektoroktól. Idén 22 új jelöléssel bővült az ország repertoárja. Jelenleg 49 olyan hellyel büszkélkedhet az ország, melynek a Michelin-csillaga vagy ajánlása van. Ezek közül 18 Krakkóban, 11 Poznanban, 1 Koscieliskóban és 19 a fővárosban, Varsóban található.

A Magyarországnál területét és lakosságszámát tekintve majdnem négyszer nagyobb ország még így is nagy lemaradásban van hozzánk képest. Nálunk 2022-ben két étterem is megkapta a két Michelin-csillagot. Ráadásul az első két Michelin-csillagos értékelést is előbb kapta meg Budapest (2018-ban az Onyx révén). Jelenleg pedig nálunk összesen 9 csillagos minősítést szerzett étterem működik, ami szintén jóval több.

3 lengyel Michelin-csillag

Visszatérve a lengyelekhez: új szín a palettán Poznan. A vizsgálóbiztosok a nyugat-lengyelországi városában 11 éttermet fedeztek fel, melyeket érdemesnek tartottak a minősítésre. Ez szintén nagy előrelépés, akárcsak az, hogy 2023-ban a krakkói étterem megtörte a jeget azzal, hogy begyűjtötte a második csillagot. Ezzel párhuzamosan két másik egység is elnyert egy-egy Michelin csillagot 2023-ban. Sőt, a Bib Gourmand elismerésben is hat lengyel étterem részesült. (Hogy mit jelent a Bib Gourmand, arról ebben a cikkben írtunk.)

Gwendal Poullennec, a Michelin Kalauz nemzetközi vezetője – a már idézett cikk szerint – elismeréssel nyilatkozott az eredmények kapcsán. Mint mondta, örülnek annak, hogy Lengyelország egy étterme kiérdemelte a második Michelin-csillagot is. Poullennec hozzátette, nagy figyelemmel kísérik Krakkó és Varsó éttermeinek fejlődését és örülnek, hogy a lengyelországi térképük Ponznan városával bővülhetett. Elmondása szerint a vizsgálóbiztosokat lenyűgözte a történelmi város élénksége, valamint az éttermek kínálatának sokszínűsége. A biztosok számos olyan helyet látogattak meg, melyeket érdemesnek tartottak a jelölésre.

2023-ban a Michelin Kalauz északi országokat összefogó kiadványa 42 új étteremmel bővült, így a térség már 271 elismert hellyel büszkélkedhet. Az AIRA stockholmi (Svédország), koani (Svédország) és koppenhágai (Dánia) egységei mind elérték idén a két csillagot, ezen felül pedig 14 új étterem részesült jelölésben Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország határain belül.

Címlapfotó: Tomek Baginski / Címlapfotó