A tökéletes pörkölt titka: víz helyett egy másik folyadékkal főzzünk

2023. november 01.

Ígérjük: ez a pörkölt recept örökre bevésődik a családi gyűjteménybe.

Ha megkérünk külföldit vagy magyart, mondjon magyar specialitásokat, a pörkölt jó eséllyel helyet kap a felsorolásban. 2013-ban a karcagi birkapörkölt első ételként került be a Hungarikumok gyűjteményébe. Minden háztartásnak megvan a saját receptje, de talán egyik se olyan különleges, mint az alábbi. Ez nem véletlen, hiszen az alábbit egy Magyarországon élő belga „fejlesztette” ki.

Az illető már évek óta itt élt Budapesten, szerette nagyon a magyar ízeket, de hiányzott neki az otthoni konyha is. Mivel Belgium sörnagyhatalom, sok mindent sörrel főznek. Ezért adta magát, hogy a magyar pörkölt „belgásításánál” a főzővizet szinten sörre cseréli. Egyéb változtatásokat is eszközölt: magyaros fűszer helyett zöldfűszer és dijoni mustár került a receptbe.

A projekt olyan jól sikerült, hogy egy idő után kollégái követelték tőle, céges bulikon is főzzön belga pörköltöt. E sorok írója is többször evett már belőle, így megerősítheti: valóban különleges élmény a magyar-belga koprodukciós pörkölt.

Belga pörkölt (10 főre, legjobb bográcsban)

Hozzávalók

 • 4-5 fej hagyma
 • 20 dkg szalonna (füstölt, vagy kenyérszalonna, aminek a zsírját ki lehet olvasztani)
 • 2,5-3 kg hús (ez leginkább sertéscomb-sertéslapocka vegyesen, de lehet marhacomb, vagy akár pulykamell is)
 • só, őrölt bors, zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, rozmaring)
 • 3 szelet kenyér (szendvics, vagy toastkenyér a legjobb, ha másmilyen, akkor érdemes levágni a héját)
 • dijoni mustár
 • 1-1,5 liter (2-3 üveg) barna sör

Így készül

 1. Tűzön olvasszuk ki a szalonnát. Tehetünk hozzá kis olajat vagy zsírt, ha úgy érezzük, hogy kevés lett a zsiradék.
 2. Ha a zsír kiolvadt, tegyük hozzá a kockára vágott hagymát. Pároljuk meg, mint a normál pörköltnél.
 3. Tegyük bele a húst és pirítsuk le jól, míg levet enged és el is fő a lé. Közben adjuk hozzá a fűszereket. A zöldfűszerek közül kakukkfüvet tegyünk a legtöbbet.
 4. Mikor a hús elfőtte a saját levét, engedjük fel a sörrel. Egyszerre mindig csak egy üveggel. Ha majdnem elfőtte, akkor mehet a következő. Így pároljuk tovább folyamatosan a húst.
 5. Mikor a hús már majdnem kész, kenjük meg a 3 szelet kenyeret dijoni mustárral és tegyük a pörköltbe. Hagyjuk kicsit puhulni, majd segítsünk fakanállal, hogy minél előbb teljesen szétmálljon. Így főzzük készre.
 6. Ha túl sűrűnek érezzük a szaftot, a végén tegyünk még bele sört vagy egy kevés vizet.

Címlapfotó: Nathan Dumlao / Unsplash