Visszatért az ital, amit 100 éve rengetegen ittak kávé helyett

2025. november 18.

Régen kényszermegoldás volt, ma viszont számos előnyös tulajdonsága miatt keresik egyre többen.

Egyre többen keresnek természetes koffeinmentes italokat. Így került újra képbe a tölgyfa termése, a makk, ami egyszer már komoly karriert futott be. „A belőle készült »makk-kávé« egykor a háborús és szűkösebb idők kényszermegoldása volt” – olvasható az agroforum.hu oldalán. Mint írják, a 19-20. század fordulóján a valódi kávé sokak számára megfizethetetlen volt, így a természet adta helyettesítők kerültek előtérbe. A pörkölt cikóriagyökér, az árpa és a búza mellett a tölgyfa termése is kedvelt volt – nem utolsó sorban enyhén diós íze és magas tápértéke miatt.

Napjainkban más tulajdonságai okán kerül újra előtérbe. Koffeinmentes, aromái miatt mégis a kávézás élményét nyújtja. Mindeközben antioxidáns és emésztést segítő hatású, így a dietetikusok is egyre gyakrabban „írják fel”. Nem utolsósorban az import kávéval ellentétben az alapanyag helyben beszerezhető, gyűjthető, vagyis ökológiai lábnyoma igen csekély.

A makk-kávé elkészítése egyáltalán nem bonyolult – hogy pontosan milyen lépésekből áll, az kiderül a már idézett cikkből, ami IDE KATTINTVA olvasható el.

Címlapfotó: Candice Picard / Unsplash