Életelixír, ami az otthoni konyhában is könnyen elkészíthető

2023. szeptember 18.

Sokoldalúan felhasználható, elképesztően egészséges és pár egyszerű lépésben otthon is összeüthető.

A bor, aszú, rizs, alma, bodza vagy éppen sherry – mind olyan alapanyag, amelyből kiváló ecet készíthető! Persze sorolhatnánk tovább az ecetfőzésre alkalmas növények listáját, de a legfontosabb az, hogy ezek az ecetek, mind-mind markánsan különböző ízvilággal rendelkeznek – olvasható a hellovidek.hu almaecetet bemutató cikkében.

Mint írják, az ecet szerepe nem csak az ételek ízesítésében és tartósításában jelentős. Már az ókorban felismerték az ecetek egészségre gyakorolt kedvező hatásait. Ezek többségét az utóbbi évtizedekben egyre több, különböző témában és területen végzett kutatási eredmény támaszt alá.

A Táplálkozási Akadémia szakemberei szerint az ecet vércukorszintre gyakorolt hatása talán a leginkább kutatott terület. Több tanulmányban vizsgálják az ecet lehetséges jótékony szerepét 2-es típusú diabéteszben. Ígéretes vizsgálati eredmények szerint 2 teáskanál almaecet (10 g) elfogyasztása összetett szénhidrátot tartalmazó étkezés közben csökkenti a postprandiális (étkezést követő) vércukorszintet.

Másik jótékony hatása a szív-érrendszeri hatások területén mutatkozik meg. A szakemberek szerint reményteli kutatási eredmények születtek arról, hogy heti legalább 5-6 vagy annál több alkalommal fogyasztott olaj- és ecet alapú saláta dresszing csökkentette az iszkémiás szívbetegség rizikóját.

Almaecet házilag

Nem sok alapanyag kell ahhoz, hogy mi magunk, a saját konyhánkban is elkészíthessük az almaecetet. Ha elsőre bonyolultnak is tűnik, itt egy videó arról, mennyire egyszerű pár lépésből összeütni.

Címlapfotó: Juan Gomez / Unsplash