A konyha folyékony aranya – minden nap együnk belőle!

2023. augusztus 25.

5500 éve velünk van ez a csoda. Van, ahol szinte receptre írják fel, és valóban minden nap ennünk kellene belőle.

Ezt a hol zöld, hol aranysárga színű olajat, amit az olajfák terméséből készítenek, szinte mindenki ismeri. De azt már csak kevesen tudják, hogy mi a különbség a sima, a szűz és az extra szűz között. Azt sejteni lehet, hogy minőségbeli különbséget jelzi, ami az áron is érezhető. Származási helyet tekintve is elég széles a spektrum. Van, aki az olasz minőséget tartja a legjobbnak, mások esküsznek a krétai olajra vagy a spanyolra. Ez már ízlés dolga. Tény, hogy Krétán már az ókorban is készítettek olívaolajat. Itt található a legidősebb fa is, amely még mindig terem gyümölcsöt, immár 2500 éve, folyamatosan. A helyiek nemes egyszerűséggel folyékony aranynak nevezik. (A legkorábbról fennmaradt olívaolaj amfora i.e. 3500-ból származik.)

Aki járt már délvidéki országban, jó eséllyel találkozhatott olíva ültetvénnyel, látványnak sem utolsó. Nyár elején indul be a virágzás és ősszel, általában novemberben szüretelnek. Ez úgy történik, hogy a fák alá kihelyeznek nagy ponyvákat és egy megfelelő eszközzel leszedik a fáról a bogyókat. Végül a ponyvák segítségével hamar begyűjtik azokat.

Fontos az időtényező

Az extra szűz olívaolajnál a leszüretelt gyümölcsöt 24 órán belül el kell kezdeni sajtolni. Ellenkező esetben elindul egy erjedési folyamat, akár a bor készítésénél, és megnő az olaj savtartalma. Az extra szűz olívaolaj lényege, hogy szinte nincsen savtartalma. Ekkor a legízletesebb és a legegészségesebb is. Ha egy kicsit többet várnak egy napnál a sajtolással, akkor beszélünk szűz olíváról. Itt már elindult a „savasodás”, de ennek is van egy határértéke, amit nem szabad átlépni. Mindkét olaj esetében ugyanúgy történnek a munkálatok. A bogyókat nem teszik ki semmilyen kémiai folyamatnak, nem hevítik. Csupán mechanikai úton, hidegen sajtolják ki az olajat a belőlük.

olívabogyó fája napsütésben
Fotó: Flor Saurina / Unsplash

Ezen kívül létezik még a sima olívaolaj, de ennek a minősége meg sem közelíti az előző kettőét, mert egy átlagos olajról van szó, ami tartalmaz néhány százalék extra szűz olívát. Jól hangzik, hogy olívaolaj, és drágábban el lehet adni, de még távoli rokonságban sincs a hidegen sajtolt társaival.

Honnan tudjuk, hogy szűz az olívaolaj?

A csomagoláson csak olyan felirat szerepelhet, ami fedi a valóságot. Senki nem kockáztatja a jó hírnevét a vásárlók félrevezetésével, ezért biztosak lehetünk benne, hogy az van a palackban, ami rá van írva. Sokan úgy gondolják, hogy az igazi extra szűz olívaolaj zöld színű. Ez sok esetben így is van, de nem törvényszerű. Mint ahogy az olíva bogyókból is több szín létezik, úgy az olaj színe is változó. Néha egészen mélyzöld, néha pedig aranysárga, vagy szinte barnás. Ez attől függ, milyen volt a gyümölcs, a minőséget nem befolyásolja. Az olaj extra szűz változata nem olcsó, de hosszú távon mindenképp megéri, hiszen az egészségünkről van szó.

Az extra szűz superfood

Egy olyan élelmiszerről beszélünk, amit ha rendszeresen fogyasztunk – persze nem túl nagy mennyiségben, mert a kalóriatartalma elég magas –, azt meghálálja szervezetünk. A krétaiak minden nap esznek egy evőkanál olívát. Tisztítja a májat, segíti az emésztést, csökkenti a rossz koleszterin szintjét. A szív- és érrendszeri problémákra hajlamosaknak receptre kéne felírni gyógyszerek helyett, mert megelőzi a lerakódásokat az erekben. Nem véletlen, hogy Európán belül a Mediterráneumban élnek legtovább az emberek.

Ezt a csodaszert persze megtalálta a szépségipar is, hiszen külsőleg is csodálatos hatása van a bőrre. Ma már számtalan formában lehet kapni olíva tartalmú készítményeket, melyekkel ápolhatjuk testünket, arcunkat.

Olívaolaj, a végtelen lehetőség

Az olívaolajat nem nehéz beépíteni az étrendünkbe. Ha máshogy nem, akkor a kész ételekre önthetünk néhány cseppet belőle. Ha salátát készítünk, ahhoz mindenképpen extra szűz olívát használjunk, így nemcsak finomat eszünk, de tettünk is valamit az egészségünkért.

Ma már egyébként a végtelenhez közelít a receptek száma, amik egy jó minőségű olívaolajjal elkészítve csodaszerré válnak és hihetetlen gasztronómiai élményt nyújtanak. Jó lenne, ha a magyar konyha is beépítené valamilyen formában az extra szűz olívaolajat. Az olajak királynője önmagában is nagyon finom, de ha csak a reggeli pirítósra öntünk pár cseppet, megtettük az első lépést az egészségünk megőrzése felé.

Szerző: Cveta Szterjopulu
Címlapfotó: Fulvio Ciccolo / Unsplash