Az alma egyik nagyon értékes részét sokan kidobják, pedig 5 dologra is jó

2025. február 25.

Miközben az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk, egy fontos részéről nem veszünk tudomást.

Az alma alapvetően rendkívül sokoldalú gyümölcs: kiváló saláták, főételek és desszertek készíthetők belőle. Néhány fogás azonban egyszerűen finomabb akkor, ha a gyümölcsöt megszabadítjuk a héjától. Jó hír: ha olyan étel készül, amibe nem kell az almahéj, de sajnáljuk kidobni, számos felhasználási mód kínálkozik a hasznosítására – írja a Hamu és Gyémánt.

Készítsünk teát

Forrásban lévő vízbe áztatva, fahéjjal és mézzel együtt az almahéjból nemcsak rendkívül ízletes, de nyugtató teát készíthetünk. Az almateát olyan fűszerekkel kombinálhatjuk, mint fahéj, kardamom vagy szegfűszeg, de ízesíthetjük citrommal és mézzel is. Ha nem szeretnénk külön főzni, szimplán beledobhatjuk a már elkészült zöld- vagy feketeteába is.

Az almahéj kiváló smoothie-alapanyag

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggeli smoothie tökéletes napindító az év bármelyik szakaszában. Ha gyakran fogyasztjuk a turmixot, mindenképp adjuk hozzá az almahéjat. Magas rosttartalma mellett extra édes ízt kölcsönöz az italnak. A legjobb, ha az almahéjat egy visszazárható zacskóban tároljuk, így elkerülhetjük, hogy kiszáradjon.

Almaecet is készíthető belőle

Tökéletes lehetőség, hogy az alma héjával együtt a magházat is megmentsük. Cukorral vegyítve, vízbe áztatva az almamaradékból könnyen készíthetünk almaecetet, ami akár salátákra öntve, akár egy-egy tál levesbe cseppentve tökéletes lehet. A szűretlen almaecet alapvetően az alma levéből, vízből és cukorból, vagy mézből készül. Az elkészítéséhez befőttesüvegen kívül egyedül türelemre van szükségünk, ugyanis néhány hetet állnia kell, hogy elérje a megfelelő ízt.

Használjuk fel a reggel zabkásában

A zabkása nagyszerű választás reggelire. Amellett, hogy egészséges, laktató, nagyon változatos, valamint az elkészítése is egyszerű. Édes vagy sós változatban is fogyaszthatjuk, vagyis gyakorlatilag bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt keverhetünk bele. Itt jön képbe az almahéj, ami magas rosttartalma miatt tökéletesen passzol az ételhez. Ha nem szeretjük a héj állagát, akár konyhai robotgép vagy turmixgép segítségével pépesítve is hozzáadhatjuk.

Tisztításra is alkalmas az almahéj

Sokan nem tudják, ám az almahéjban lévő sav remek tisztító hatással bír. A héjat vízzel összekeverve, majd felforralva főzzük nagyjából 30 percig. Az így kapott folyadék segít eltávolítani a foltokat az alumínium edényekről.

Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash