Kedvenc gyümölcsünk héja valódi kincs, ne dobjuk ki!

2025. január 08.

A konyhában és azon kívül is kiválóan újrahasznosítható e gyümölcs héja.

Sokan kidobják a hámozás után, ám egy kis kreativitással sok mindenre használható a narancs héja. Kerülhet salátaöntetbe, lehet belőle fűszer, arcpakolás vagy akár szúnyogriasztó is – olvasható a Haszon oldalon. Ráadásul, mint írják, a citrusfélék héja lefagyasztható, felengedés után ugyanolyan zamatos, mint új korákban – vagyis az alábbi megoldások később is alkalmazhatók.

Salátaöntet

A friss héjat beleapríthatjuk olívaolajba, így ínyenc salátaöntetet kaphatunk. Ha pedig a barnacukortartóba narancshéjat teszünk, nem fog megkeményedni és egy darabba összeállni a cukrunk. Persze a héjat egyszerűen beledobhatjuk kedvenc limonádénkba, vagy télen forralt borunkba, ezek ízét is feldobja.

Narancspor, mint fűszer

Mossuk meg alaposan a gyümölcsöket. Hámozzuk meg vékonyan, és tegyük egy tányérra, vagy tepsire úgy, hogy a belső oldaluk legyen felül. Meleg helyen (radiátor felett, aszalóban, a legkisebb hőfokra állított sütőben) szárítsuk meg teljesen, zörgősre. Fűszerdarálóban őröljük finom porrá. Tegyük egy légmentesen zárható üvegbe. Használhatjuk fűszerezésre, illetve kozmetikumaink feltuningolására. Ha utóbbi mellett döntünk: egy evőkanál narancsport keverjünk el két evőkanál natúr joghurttal, kenjük az arcra, majd 10-15 perc múlva mossuk le.

Zsíroldó permet

A limonéntartalmú narancshéj kiválóan alkalmas zsíros szennyeződések eltávolítására. Egy csésze vízben főzzük két narancs héját alacsony hőfokon 15 percig. Hagyjuk kihűlni és öntsük át egy szórófejjel ellátott palackba.

Szúnyogriasztó

A szúnyogok és más rovarok nem szeretik a narancsolaj illatát. Távoltartásukra így készíthetünk természetes szúnyogriasztót száraz narancshéj és víz egyvelegéből, amit szórófejes flakonba teszünk. Ha ezt a permetet szobanövényeink vagy egyéb féltett tárgyunk köré permetezzük, a macskák is messziről el fogják kerülni.

Címlapfotó: Timon Studler / Unsplash