Szó szerint mindenkinek muszáj lenne articsókát ennie!

2024. április 30.

Az articsóka hatóanyagai számos pozitív élettani hatással bírnak. Nem véletlenül fontos része a mediterrán konyhának.

Napjainkban a funkcionális élelmiszerek egyre nagyobb figyelmet kapnak a modern kori táplálkozástudományban. Ezek az élelmiszerek olyan bioaktív összetevőket tartalmaznak, amelyek rendszeresen fogyasztva jótékony hatással lehetnek a szervezet működésére. Speciális összetevőik révén javítják az egészséget, betegségmegelőzőek és képesek támogatni a jó közérzetet. Ilyen növény például a Földközi-tenger térségében őshonos articsóka is, mely a fészkesek családjának tagja – olvasható a magyarmezogazdasag.hu oldalon.

A cikk emlékeztet rá, már az ókori görögök is fogyasztották. Európában igazán a 9. században, Szicíliából kiindulva terjedt el. Ma is nagy népszerűségnek örvend, főleg Olaszországban és Franciaországban.

Az articsóka kiváló ásványi anyagok, antioxidánsok és polifenolok forrása. A zöld leveles fellevelekbe burkolt bimbó a növény fő, ehető része. A szárak, levelek és külső levelek nem fogyaszthatók, és a feldolgozás során hulladéknak, mellékterméknek minősülnek.

Az ehetetlen részek azonban alapvető fitokemikáliákat is tartalmaznak, így fontos alapanyagai a gyógyszer- és egészségiparnak. Felbecsülhetetlen értékű forrásai lehetnek a bioaktív vegyületeknek, amelyek potenciális terápiás alkalmazási területet jelenthetnek a rák, a neurodegeneratív rendellenességek és a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

Az articsókát meg lehet főzni, párolni, mikorohullámú sütőben elkészíteni vagy hirtelen kisütni. Önálló fogásként vagy más étel mellé körítésként lehet fogyasztani (például snidlinggel).

Címlapfotó: Siniz Kim / Unsplash