1 milliószor hatásosabb, mint a C- és D-vitamin és még finom is!

2024. március 24.

Valóságos csodaszer, gyakorlatilag minden életfunkcióra (jó) hatással van.

Bátran állíthatjuk, a glutation az utóbbi idők egyik „legsztároltabb” molekulája. A glutation a szervezetben megtalálható egyik legfontosabb és legerősebb antioxidáns. Az antioxidánsok megkötik a szabad gyököket és csökkentik az oxidatív stresszt a szervezetben. Ennek számos pozitív következménye van, hosszútávon például csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, de ha lázasok vagyunk, akkor is aktivizálja magát a testhőmérséklet csökkentése érdekében.

A libio.hu glutationról szóló cikke elég jól szemlélteti, milyen fontos munkát végez a glutation a szervezetünkben. „A Glutathione Mester antioxidáns, 1 milliószor hatékonyabb mint a C, B, D,E vitaminok. Egy sejtet 10-20 ezerszer támadnak meg szabadgyökök naponta, azaz elektronok akarnak elvonni az egészséges sejttől. Ez oxidatív stresszt okoz, ami gyulladást okoz és öregíti a sejtet. A vitaminok elektront adnak a szabadgyöknek és így megvédik a sejtet. A legtöbb vitamin csak egyszer képes ezt megtenni. A C és E vitamint „újra tölti”, újra hasznosítja, elektronnal a Glutathione és 4-5-ször képes még elektront leadni. A glutathione több százezerszer is képes magát újra tölteni elektronnal – ezért nevezik csodamolekulának. Hasonlattal élve a legtöbb vitamin egylövetű pisztoly, a C és E vitamin forgótáras pisztoly 5 golyóval töltve, a Glutathione egy gépágyú sok vonatszerelvényi munícióval.”

Ha maradunk a hasonlatnál, azt mondhatjuk, olykor a gépágyúból is ki tud fogyni a töltény. A szervezet glutationszintje számos ok miatt merülhet ki. A glutationt csepp vagy krém formájában is pótolhatjuk, de akkor is sokat teszünk az ügy érdekében, ha sikerül kiiktatnunk a helytelen táplálkozást, a krónikus betegségeket, a fertőzéseket és az állandó stresszt. Életkor előrehaladásával csökken a mennyisége, ezt a folyamatot is lehet azonban lassítani a már említett megfelelő táplálkozással is. Ez ráadásul azt jelenti, hogy összeköthetjük a kellemeset (finomat) a hasznossal.

Mit együnk, hogy jó legyen a glutation szintünk?

  • A glutation szintetizálásához a szervezetnek szüksége van kénre. Ként állati és növényi eredetű élelmiszerek egyaránt tartalmaznak. Ilyen a marhahús, a hal, a baromfi, a zöldségek közül pedig a brokkoli, kelbimbó, karfiol, kelkáposzta, vízitorma és a hagyma.
  • A szelén esszenciális ásványi anyag és a glutation aktivitásához szükséges összetevő. Legjobb szelénforrásaink a marhahús, a csirke, a hal, a belsőségek, a túró, a barna rizs és a brazil dió.
  • Bár szervezetünk termeli, de élelmiszerek által maga a „kész” glutation is bevihető. Leggazdagabb források közé tartozik a spenót, az avokádó és a spárga. Tudni kell azonban, hogy itt elég rossz a felszívódási arány, vagyis nagyon sokat kell ennünk belőlük.
  • A szervezet glutationtermelése bizonyos aminosavak függvénye. A cisztein nevű aminosav különösen fontos a glutation szintézisében. Ciszteinben gazdag a tejsavófehérje.
  • A felsoroltak mellett érdemes még máriatövis tartalmú étrendkiegészítőket és kurkumát fogyasztani.

Címlapfotó: Mantra Media / Unsplash