Valódi szuperélelmiszer, mégis rengeteg ember életét teszi tönkre
Minden egészségtudatos étrendben helyet kap miközben termesztését viták kisérik.
Az utóbbi években az avokádó szinte minden egészségtudatos étrendben helyet kap. Krémes állaga, semleges íze és vitaminokban gazdag tápértéke igazi gasztrotrenddé vált a világ konyháiban és a közösségi platformokon egyaránt. De miközben mi az avokádó jótékony hatásait élvezzük, addig a termelőterületeken komoly ökológiai és társadalmi viták kísérik a termesztését – hívja fel a figyelmet a Magyar Mezőgazdaság.
Az avokádó Közép-Amerikából származik, ahol már a maják és az aztékok is termesztették a babérok családjába tartozó örökzöldet. Meleg, szubtrópusi igényei miatt igen korlátozottak a termelés lehetőségei. Ma a világ legnagyobb termelője Mexikó, mely a globális export több mint egyharmadát adja. Jelentős ültetvények találhatók Peruban, Chilében, Kolumbiában, Izraelben, de akadnak termőterületek Dél-Afrikában és Spanyolország déli területein is.
Az avokádó nem véletlen lett ilyen sikeres. Gyümölcshúsának zsírjai döntően egyszeresen telítetlen zsírsavakból állnak, mely hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez. Emellett gazdag vitaminokban, K-, E-, C-, B6 vitaminjai mellett folsavat és a vérnyomás szabályozásában nagy szerepet játszó káliumban is. Rosttartalma az emésztést segíti, míg lutein tartalma a szem egészségének megőrzésében hasznosak. Az avokádó glutén- és laktózmentes, így mindenféle diétába jól beilleszthető. Míg pályafutását Mexikóban guacamoleként kezdte, ma már szendvicsek, saláták és smoothie-k gyakori alapanyaga.
A gyümölcs népszerűsége azonban egyre nagyobb terhet ró a környezetre. Az avokádó vízigénye óriási, egyetlen kilogramm termesztése 1000-2000 liter vizet igényel. Olyan helyeken, ahol az aszály mindennapos, hatalmas problémát jelent, ugyanis olykor falvak maradnak víz nélkül annak érdekében, hogy teremjen. Környezetkárosító előállítása miatt nevezik zöld aranynak is a kőolajra, mint fekete aranyra utalva.
A helyzetet súlyosbítja, hogy a bűnszervezetek érdeklődésének középpontjába került. Egyes mexikói térségekben védelmi pénzt követelnek a termesztőktől és az illegális erdőirtások is mindennapossá váltak az avokádótermesztés érdekében. Mindezeken túl a nemzetközi szállítás is komoly ökológiai lábnyomot hagy maga után.
Címlapfotó: Annie Spratt / Unsplash