Éppen meghódítja Magyarországot egy új felvágott, egyre többen eszik

2024. február 02.

Aki egyszer megkóstolta, az visszatér. Mi ez a különleges felvágott, aminek egyre több rajongója van?

Egyre több Nemzeti Park készít saját márkás felvágottakat a saját állatállomány húsának felhasználásával. A prémium kategóriát kereső vásárlói kör számára jó alternatívát jelentenek például a bolti árukkal szemben – írja minapi cikkében az Agrárszektor.

A cikk példaként a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságot (HNPI) hozza. Ők hortobágyi tulok, szürkemarha és bivaly szalámit árusítanak kétféle ízesítésben (csemege és csípős).

„A Látogatóközpont és a Hortobágyi Vadaspark ajándékboltjaiban folyamatosan tudnak az érdeklődők vásárolni a szalámikból, amire az igény egyre nagyobbnak mutatkozik. Már nemcsak magánszemélyek – sokszor visszatérő vásárlók – keresik a szalámit, hanem intézmények is nagy tételben keresik, például az év végi munkatársaknak való céges ajándékcsomagba” – mondta az Agrárszektornak Károlyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Területkezelési Osztályának osztályvezetője.

Ezek a szalámik jelentősen eltérnek a boltban kapható felvágottaktól. A hortobágyi tulok esetében nemcsak egy unikális fajtáról van szó (hazánk egyetlen állománya itt található), hanem a tartási körülményeik is egyediek. A kötelezően előírt éves kezeléseken kívül csak minimális emberi behatások mellett élik életüket egy 3000 hektáros elkerített területen. Húsa egyébként a vadhúsok ízvilágára emlékeztet. A tulok mellett egyébként a bivaly és a szürke marha állományt is a Nemzeti Park védett területein tartják a legeltetési időszakban.

A HNPI szalámik biotermékeknek számítanak, tartósítószert nem tartalmaznak, vagyis ebben is különböznek a bolti felvágott kínálat jelentős részétől.

Címlapfotó: Sebastien LE DEROUT / Unsplash