Sok pénzt megspórolhatunk magunknak a hagyma megszagolásával

2024. április 15.

Felfedjük a több ezer forintot érő hagyma-trükk titkát.

A szaglásunk az egyik leghasznosabb eszközünk, ha szeretnénk megállapítani, vajon az adott étel romlott-e. Akad persze néhány kivétel: az érett sajtok és egyes gyümölcsök esetén az erős szag nem jelent semmi rosszat. A hagymát viszont érdemes akkor is megszagolni a boltban, ha ránézésre nincs semmi baja. Még csak nem is kell büdösnek lennie ahhoz, hogy otthagyjuk a polcon.

Akinek romlott már meg hagyma a konyhájában, fridzsiderében, az tudja, milyen szörnyen erőteljes szagot áraszt ilyenkor magából. Persze a szupermarketek polcain is előfordulhat, hogy ezzel találkozunk, elsősorban viszont nem ettől kell tartanunk – hanem az egyszerű, hétköznapi hagymaillattól.

Első hallásra ez teljes nonszensznek tűnhet, ám gondoljunk csak bele: minek köszönhető az, hogy érezzük a zöldség belsejéből áradó illatot? Nos, annak, hogy már megsérültek a sejtfalai. Ahogy ugyanis a benne lévő cellulózt erősebb külső behatás éri, azonnal kénvegyületek szabadulnak fel. Ugyanennek a folyamatnak köszönhető a konyhánkban tapasztalt rendkívül erős hagymaszag (és a vele járó könnyezés).

Ha vásárlás közben hagymaszagot érzünk, az azt jelenti, hogy a termék már sérülten érkezett a boltba, és jó úton halad afelé, hogy megromoljon. Ha biztosak vagyunk benne, hogy egy-két napon belül felhasználjuk, akkor ez nem okozhat gondot. Ennél hosszabb tárolási időben viszont ne nagyon gondolkodjunk. Ahogy a Daily Meal kiemeli, ezzel a módszerrel az összes hagymafajtáról – így a fokhagymáról is – könnyedén eldönthetjük, mennyire friss.

Címlapfotó: Nick Fewings / Unsplash