2 hétköznapi hozzávalóból készül, reggelire, ebédre és vacsorára is kiváló, mi az?

2023. május 10.

A legenda szerint eme nemzeti eledel feltalálása egy véletlennek köszönhető. Bárhogy is van, nagyon egyszerűen elkészíthető és nagyon finom.

Bár a legtöbb ember még sosem hallott a Gallo Pintóról, ez az étel Costa Rica egyik nemzeti büszkesége. Olyannyira, hogy Costa Rica minden háztartása és étterme azt állítja, náluk lehet megkóstolni a legjobb Gallo Pintót. A helyi büféktől kezdve a legmagasabban jegyzett éttermekig szinte mindenhol felszolgálják.

Rizs-bab keveréke, azaz a „pöttyös kakas”

A Gallo Pinto egy fehér rizsből és fekete babból álló hagyományos étel, amit Costa Ricában gyakran reggelire, de sokszor ebédre vagy vacsorára is felszolgálnak. Ez az egyszerű, mégis ízletes étel a turisták és a helyiek egyik kedvence – írja az Adventuretourscostarica.

A pöttyös kakas pontos eredetéről mindazonáltal heves viták folynak Közép-Amerikában. Sőt, egyfajta rivalizálás alakult ki Costa Rica és Nicaragua között, hiszen mindkét ország azt állítja, hogy tőlük ered a mennyei finomság.

A nicaraguaiak szerint az étel kezdetleges változatát az afrikaiak hozták Nicaraguába, akik a 17-18. században érkeztek a karibi partvidékére. A costa ricaiak azonban vitatják ezt a verziót, és egy sokkal fiatalabb történetre hivatkoznak. A legenda szerint a Gallo Pinto 1930-ban született meg San Joséban. Egy kis gazdaság tulajdonosa állítólag több hónapot töltött egy foltos kakas hizlalásával, ugyanis egy vacsoraestre készült. A parti napján azt tapasztalta, hogy az esemény híre elterjedt az egész környéken, és a megjelent vendégek száma messze meghaladta elképzeléseit.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hidden Nicaragua | Travel Tips + Inspo (@hiddennicaragua) által megosztott bejegyzés

A vacsoraest konyhai személyzete gyorsan kitalált egy mentő tervet. Egy nagy adag rizst és fekete babot kevertek össze, hogy elegendő ételt biztosítsanak a nagyszámú vendégnek. Az este előrehaladtával a vendégek közül többen kaptak a rizs-bab keverékből, mint ahányan csirkét. Azok az emberek pedig, akik nem kaptak csirkét, később viccelődtek egymással, és a rizst és a babot Gallo Pintónak nevezték, ami spanyolul annyit jelent: pöttyös kakas.

A történet után következzen a pöttyös kakas receptje. Tényleg nagyon egyszerű, érdemes tenni vele egy próbát.

Gallo Pinto recept

Hozzávalók

  • 3 csésze (600 gramm) fehér rizs
  • 2 csésze (400 gramm) fekete bab, leöblítve és beáztatva.
  • 1 piros paprika, kockára vágva
  • 1 közepes méretű vöröshagyma, kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 5 gramm apróra vágott, friss koriander
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • lizano vagy egyéb salsa szósz, só és bors ízlés szerint.

Így készül

  1. Főzzük meg a fehér rizst, hagyjuk kihűlni, majd tegyük át egy légmentesen záródó edénybe. Egy éjszakára hagyjuk a hűtőszekrényben.
  2. Ezt követően áztassuk be a fekete babot, majd enyhén sós vízben, egy pici ecettel ízesítve főzzük addig, amíg teljesen megfő, és a nedvesség nagy része felszívódik. Ezután hagyjuk a babot kihűlni, majd a levével együtt helyezzük át egy légmentesen záródó edénybe. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  3. Másnap. Melegítsünk olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Adjuk hozzá a pirospaprikát és a hagymát. Pároljuk, amíg a hagyma áttetszővé és a paprika puhává válik, körülbelül 6 percig. Tegyük hozzá a fokhagymát, és pároljuk további 1 percig.
  4. Egy merőkanállal tegyük a serpenyőbe a fekete babot. Az sem baj, ha a levéből is merünk egy kicsit. Keverjük bele a salsát ízlés szerint. Addig pároljuk, amíg minden hozzávaló össze nem keveredik, és kissé besűrűsödik.
  5. Végül lassan adjuk hozzá a főtt rizst, sót és borsot, és addig keverjük, amíg össze nem áll, illetve, ameddig a rizs magába nem szívja a folyadék egy részét. Amennyiben túl száraz, szükség szerint adjunk hozzá még a bab levéből.
  6. Keverjük bele a koriandert, vegyük le a tűzről, és már tálalhatjuk is.

Címlapfotó: Toa Heftiba / Unsplash