Baj van: múlt héten már hiánycikk volt kedvenc gyümölcsünk, teljesen eltűnhet a boltokból

2024. március 14.

Egy gombás megbetegedés ütötte fel a fejét. Már akadoznak a szállítmányok, a szakértők szerint a legrosszabbra is fel kell készülnünk.

A klímaváltozás hatásaira sokan figyelmeztettek már korábban, most azonban már saját bőrünkön érezhetjük. Az Egyesült Királyságban 2024. március elején a boltokban banánhiány alakult ki, miután a kereskedelmi hajók a tengeri viharok miatt csak késve érkeztek meg a kikötőkbe.

A klímaváltozásnak legjobban kitett egyik gyümölcs a banán. Minimum drágulásra lehet számítani a jövőben, de szakértők szerint nem kizárt az angliaihoz hasonló áruhiány egyre gyakoribbá válása sem.

A banánok ugyanis nagyon érzékenyek a hőmérséklet-változásra. Ezért a hőmérséklet emelkedésével több helyen megszűnhet a banántermesztés. De ami talán még ennél is nagyobb veszélyt jelent, az a különböző, banánfákat megtámadó betegségek, leginkább gombás fertőzések – írta meg az Agrárszektor a BBC értesülései alapján. A Fusarium Wilt TR4 nevű gomba már Ausztráliából és Ázsiából átterjedt Afrikára, de már Dél-Amerikában is felütötte a fejét. A fertőzéstől nagyon nehéz megszabadulni, és még akár erős széllel is terjedhet.

A termelőkre ezeken felül a műtrágya, az energia és a szállítás növekvő költségei is nyomást gyakorolnak, valamint gondot okoz, hogy elegendő munkaerőt találjanak. A szakértők biztosak benne, az éghajlatváltozás kínálatra gyakorolt hatásaival együtt az árak világszerte emelkedni fognak és úgy is maradnak.

Ez érzékenyen fogja érinteni a magyarokat is. Hazánkban a banán a harmadik legnépszerűbb gyümölcs. A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint egy magyar ember évente átlagosan 12 kiló almát, 6 kiló citrusfélét (mandarint, narancsot, citromot, grapefruitot) és 4 kiló banánt eszik meg.

Címlapfotó: Adrien Delforge / Unsplash