Ha melegen szolgáljuk fel, másmilyen az italunk íze

2024. május 06.

Kínai kutatók vizsgálták az alkoholos italok íze és felszolgálási hőmérséklete közötti kapcsolatot.

Alkoholosabbnak tűnnek a melegen felszolgált italok a hidegebbeknél – erre a következtetésre jutottak a Kínai Tudományos Akadémia kutatói egy minapi vizsgálatukban. A thedrinksbusiness.com által szemlézett publikációjuk szerint ennek oka a víz- és az alkoholmolekulák egymással való kapcsolata, ami hőmérséklet hatására változik.

Kutatásuk első szakaszában a kínai szakemberek a különböző alkoholos italok felületi feszültségét mérték meg az orvostudományban is használt MRI, vagyis mágneses rezonancia képalkotás segítségével. Azt figyelték meg, hogyan csoportosulnak a víz- és az alkoholmolekulák a különböző italokban különböző hőmérsékleten. Mindezek után érzékszervi próbára, vagyis kóstolásra kértek fel tesztalanyokat.

A tesztalanyok elmondása szerint a hidegebben felszolgált és alacsonyabb alkoholtartalmú italokat frissítőbbnek érezték. „Ha alacsonyabb az ital hőmérséklete, akkor a molekulák kompaktabb struktúrát alkotnak. Ezért érezzük például a lehűtött sört intenzívebbnek” – írták a kutatók. Ezzel szemben a meleg és magasabb alkoholtartalmú italokat a tesztalanyok fűszeresebbnek érezték és jobban kiérezték benne magát az alkoholt.

A molekulaszerkezet és az ízek közötti összefüggés régóta a tudomány célkeresztjében van és még nagyon sok a kérdőjel. A kínai eredmények kapcsán nagyjából erre hívta fel a figyelmet Gavin Sacks, az amerikai Cornell University munkatársa is, mondván a molekulacsoportosulások milyensége és az ízek közötti összefüggés egy nagyon komplikált dolog. Szerinte nagyon sok minden befolyásolhatja, a szájban található receptorok adott ízt adott pillanatban milyennek érzékelnek.

Címlapfotó: rashid khreiss / Unsplash