Alkoholmentes sör helyett: íme, a komlós szóda, ami már magyar sörfőzdékben is készül

2024. június 30.

Gyümölcsös, frissítő és kalóriamentes. Az alkoholmentes sör helyett egyre többen választják, már magyar sörfőzdék is felvették a kínálatukba.

A komlós víz vagy komlós szóda az Egyesült Államokban egyre növekvő népszerűségnek örvend. 2023-ra már 5,5 millió dollár, több mint 2 milliárd forint értékű piaca volt. Mindeközben Európában is egyre több sörfőzde kísérletezik vele.

Az alkoholmentes komlós szódát az amerikai Paul Tecker újításaként tartják számon, aki a Telegraph szerint 2013-ban alapította meg a H2OPS nevű márkát. A név a víz kémiai jelének (H2O) és a komló angol nevének (hops) összetételéből született. A sörrel ellentétben, amely a legegyszerűbb formájában gabona, víz, komló és élesztő felhasználásával készül, a komlós vízben se gabona, se élesztő nincs. Erjedésen sem megy keresztül és általában teljesen kalóriamentes.

Elkészítése ettől még persze egyáltalán nem egyszerű, és bizony a sörfőzés tudományának ismerete is elengedhetetlen hozzá. A legfinomabb végeredmény érdekében nagyon lágy vízre van hozzá szükség, a komló pH-értékét pedig úgy kell módosítani, hogy ne legyen túl savas.

A felhasznált komlótípus is döntő fontosságú: kevesen innának szívesen keserű vagy fanyar üdítőitalt, amikor bizonyos komlófajtákból ananászos, őszibarackos vagy épp eperre hajazó ízvilágot is ki lehet nyerni.

Az Egyesült Királyságban és Európában a sörfőzdék sokféleképpen közelítik meg a stílust. Néhányan egész komlót vagy komlópelletet használnak, amit a vízzel együtt melegítenek fel, így nyerve ki belőle az izgalmas aromákat. Ezzel szemben mások tiszta komlóolajat és természetes gyümölcsaromákat alkalmaznak, és ezeket a gyártási folyamat során sokszor egyáltalán nem hevítik fel. Így olyan intenzíven kerül bele az italba a komló sajátos íze, ahogyan sörökben csak ritkán tapasztalható.

Hazánkban többek közt az Ugar Brewery és a Szent András Sörfőzde is piacra dobott már komlós szódát. Ha a nemzetközi trendet vesszük alapul, hamarosan egyre több kézműves főzde próbál majd szerencsét ebben a kategóriában is.

Címlapfotó: Gabriel Gurrola / Unsplash