Hatalmas siker: 3. lett a magyar csapat a Bocuse d’Or világdöntőn!

2023. január 23.

Minden idők legjobb magyar helyezésével zárt a Bocuse d’Or világdöntőn a Dalnoki Bence vezette, Széll Tamás edzette csapat.

1985-ben a lyoni Salon des Métiers de Bouche gasztronómiai kiállítás elnökeként született meg a francia konyhafejedelem Paul Bocuse fejében a gondolat, hogy az esemény ideje alatt szakácsversenyt kellene tartani. Az addigi szokásokkal ellentétben azonban ő egy élő versenyt képzelt el, ahol a közönség előtt kialakított látványkonyhában, meghatározott időre teljesítik a csapatok a feladatot. Így lett az 1987-ben elindított és róla elnevezett Bocuse d’Or a világ legrangosabb főzőversenye, a minden második évben megrendezett döntőnek természetesen mindig Paul Bocuse szülőhazája, Lyon ad otthont. (Kalandos élete itt elolvasható.)

A Bocuse d’Or 2023 témái, alapanyagai

A 2023-as döntőre január 22-23-án került sor a francia gasztronómia „fővárosában”. A részvételt a magyar csapat a 2022-es, Budapesten megrendezett Európai döntőn vívta ki. Dalnoki Bence minden idők második legjobb magyar eredményével, egy második helyezéssel jutott ki Lyonba. (Mostani trénere, Széll Tamásnak 2016-ban még versenyzőként megnyerte csapatával az európai döntőt.)

Dalnoki Bence 23-án, vagyis a második napon főzött. A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a szokott módon két ételt kell készíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagai már ismertek néhány hete. Ezek szerint a csapatoknak ördöghalból, fekete kagyló és Szent Jakab kagyló felhasználásával kell lenyűgözniük a zsűri tagjait. „Szeretjük az ördöghalat. Fehérhúsú, egyszerű, tiszta ízű, és ha nagyon jól van elkészítve, szaftosabb, mint bármelyik másik hal. Nyilván a tengeri alapanyagok hátrányt jelentenek a közép-európai, és előnyt az északi országok számára, hiszen a mi konyhánkra nem jellemzőek, de ez természetesen nem gátolhat bennünket a céljaink elérésében” – árulta el még az utazás előtt Dalnoki Bence.

A 2023-as lyoni döntő másik témája, a tányértéma – ahogyan ezt már a Bocuse d’Or versenytől megszokhattuk – egészen formabontó és forradalmi. A csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kell készíteniük, három fogást 15 személyre. A szervezők szerint ez a téma garantáltam sok kreatív megoldást és meglepő fordulatot hordoz magában.

A 2023-as világdöntő végeredménye

A döntőben végül Dalnoki Bence végül a 3. helyet helyet szerezte meg, ez minden idők legjobb magyar szereplése a világdöntőben (2017-ben Széll Tamás éppen hogy lemaradt a dobogóról). Gratulálunk a magyar csapatnak. A pódiumon a díj átvételekor Bence a csapatnak és a magyar szurkolóknak köszönte meg a támogatást.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bocuse d'Or (@bocusedor) által megosztott bejegyzés

Skandináv fölény a dobogón: a végső győzelmet 2023-ban Dánia szerezte meg Norvégia és Magyarország előtt.