chevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedesszertemailfacebookfilterhalinstagrammarha-vadminusphoneplussajtsalatasearchsertesstarszarnyastengeri-eteltiktokvincewishlist-activewishlist-inactive

Minden levesek ősanyjából szinte bármi elkészíthető

2024. április 26.

Varázslatos ízű alaplé mindössze három összetevőből.

Aki sokat járt már japán éttermekben, ha tudtán kívül is, de valamelyik fogásban biztosan találkozott már a dashival. Az umamiban gazdag alaplevet hínárból, kombuból, illetve szárított bonito pehelyből (egy füstölt és fermentált bonito halból készített keverék) készítik. Amellett, hogy a dashi a miso-levesnek az egyik legfontosabb alapanyaga, gyakran használják tésztákhoz, az agedashi tofuhoz, vagy az okonomiyaki néven ismert sós, zöldségekben és tengeri herkentyűkban gazdag palacsintaszerű ételhez is.

Míg a dashi kiválóan kombinálható a vegetáriánus és peszkateriánus (rugalmasabb vegetáriánusalapú étrendet, erősen épít a tenger gyümölcseire) étrenddel, komplex íze a kiadós, hús alapú ételeknél is megállja a helyét. Szobahőmérsékleten, de az alatt is lehet fogyasztani, így nem meglepő módon szuper alapanyaga a leveseknek. A dashi néhány fajtája bár kifejezetten igényli a kombu hínárt és/vagy a bonito pelyheket, egyes változatokat szardellával vagy shiitake gombával fogyasztják.

Dashit csomagoltan is be tudunk szerezni egy-egy ázsiai boltban. Ezt elég csak forró vízzel felöntenünk, hogy kész legyen a tökéletes alaplé. Ha viszont szeretnénk magunkat kipróbálni a konyhában, a lifehacker cikke alapján el is készíthetünk két dashi alapú ételt.

Awase dashi

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

WongC9’s Kitchen • 黃C9廚房 (@wongc9kitchen) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók

  • 1,8 liter hideg víz
  • 2-3 gramm kombu hínár
  • 470 milliliter bonito pehely

Így készül

  1. A kombu hínárt minden bizonnyal szálakban fogjuk kapni. Ezekbe a szálakba óvatosan vágjunk bele kétszer-háromszor. Ez segíteni fogja az ízek felszabadulását.
  2. Egy lábosba rakjuk bele a hideg vizet, majd a kombut is. Ezt követően tegyünk egy fedelet rá és gyújtsunk a lábos alá. Engedjük, hogy felforrjon a víz.
  3. Miután felforrt a víz, gyorsan csavarjuk lejjebb, alacsony lángra a tűzhelyet. Hagyjuk a levet állni 10 percig.
  4. Szedjük ki a kombut, kapcsoljuk le teljesen a tüzet, de a lábost hagyjuk rajta.
  5. Fogjuk a bonito pelyheket és rakjuk bele ugyanabba a lábosba. Tegyük vissza a fedelet és hagyjuk 10 percig állni.
  6. Ha letelt a 10 perc, fogjuk az egészet és öntsük keresztül egy szűrőn. A szűrő alá tegyünk egy akkora edényt, amiben elfér az alaplé.

Hideg dashis soba leves japán savanyú uborkával 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Éloïse Oddos (@la.lichette) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók

  • 1 adag soba tészta
  • 470 milliliter szobahőmérsékletű vagy hideg dashi
  • 115 gramm mogyoróhagyma
  • 1 evőkanál reszelt torma
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 főtt fürj- vagy tyúktojás (opcionális)
  • savanyú uborka (opcionális)

Így készül

  1. egy lábasban forraljunk fel vizet. Adjuk hozzá a soba tésztát, majd alacsony lángon hagyjuk pihenni körülbelül 5 percig.
  2. Szűrjük le a tésztát és kezünkkel alaposan mossuk át hideg víz alatt. (Ha ez kimarad, a tészta ragacsos, gumis állagú lehet.)
  3. Eközben töltsünk ki egy tányérba a dashiból.
  4. Vágjuk apró karikákra a mogyoróhagymát és ha savanyú uborkát is teszünk bele, azt is.
  5. Adjuk hozzá a soba tésztát a dashihoz, majd tegyük bele az uborka szeleteket.
  6. Ha főtt tojást is készítettünk, törjük fel a héját és rakjuk a leves tetejére.
  7. Szórjuk meg az aprított mogyoróhagymával, a gyömbérrel és a tormával. Ha szeretnénk, még furikakét is hozzáadhatunk.

Címlapfotó: Bluebird Provisions / Unsplash