Minden levesek ősanyjából szinte bármi elkészíthető
Varázslatos ízű alaplé mindössze három összetevőből.
Aki sokat járt már japán éttermekben, ha tudtán kívül is, de valamelyik fogásban biztosan találkozott már a dashival. Az umamiban gazdag alaplevet hínárból, kombuból, illetve szárított bonito pehelyből (egy füstölt és fermentált bonito halból készített keverék) készítik. Amellett, hogy a dashi a miso-levesnek az egyik legfontosabb alapanyaga, gyakran használják tésztákhoz, az agedashi tofuhoz, vagy az okonomiyaki néven ismert sós, zöldségekben és tengeri herkentyűkban gazdag palacsintaszerű ételhez is.
Míg a dashi kiválóan kombinálható a vegetáriánus és peszkateriánus (rugalmasabb vegetáriánusalapú étrendet, erősen épít a tenger gyümölcseire) étrenddel, komplex íze a kiadós, hús alapú ételeknél is megállja a helyét. Szobahőmérsékleten, de az alatt is lehet fogyasztani, így nem meglepő módon szuper alapanyaga a leveseknek. A dashi néhány fajtája bár kifejezetten igényli a kombu hínárt és/vagy a bonito pelyheket, egyes változatokat szardellával vagy shiitake gombával fogyasztják.
Dashit csomagoltan is be tudunk szerezni egy-egy ázsiai boltban. Ezt elég csak forró vízzel felöntenünk, hogy kész legyen a tökéletes alaplé. Ha viszont szeretnénk magunkat kipróbálni a konyhában, a lifehacker cikke alapján el is készíthetünk két dashi alapú ételt.
Awase dashi
Hozzávalók
- 1,8 liter hideg víz
- 2-3 gramm kombu hínár
- 470 milliliter bonito pehely
Így készül
- A kombu hínárt minden bizonnyal szálakban fogjuk kapni. Ezekbe a szálakba óvatosan vágjunk bele kétszer-háromszor. Ez segíteni fogja az ízek felszabadulását.
- Egy lábosba rakjuk bele a hideg vizet, majd a kombut is. Ezt követően tegyünk egy fedelet rá és gyújtsunk a lábos alá. Engedjük, hogy felforrjon a víz.
- Miután felforrt a víz, gyorsan csavarjuk lejjebb, alacsony lángra a tűzhelyet. Hagyjuk a levet állni 10 percig.
- Szedjük ki a kombut, kapcsoljuk le teljesen a tüzet, de a lábost hagyjuk rajta.
- Fogjuk a bonito pelyheket és rakjuk bele ugyanabba a lábosba. Tegyük vissza a fedelet és hagyjuk 10 percig állni.
- Ha letelt a 10 perc, fogjuk az egészet és öntsük keresztül egy szűrőn. A szűrő alá tegyünk egy akkora edényt, amiben elfér az alaplé.
Hideg dashis soba leves japán savanyú uborkával
Hozzávalók
- 1 adag soba tészta
- 470 milliliter szobahőmérsékletű vagy hideg dashi
- 115 gramm mogyoróhagyma
- 1 evőkanál reszelt torma
- 1 teáskanál reszelt gyömbér
- 1 főtt fürj- vagy tyúktojás (opcionális)
- savanyú uborka (opcionális)
Így készül
- egy lábasban forraljunk fel vizet. Adjuk hozzá a soba tésztát, majd alacsony lángon hagyjuk pihenni körülbelül 5 percig.
- Szűrjük le a tésztát és kezünkkel alaposan mossuk át hideg víz alatt. (Ha ez kimarad, a tészta ragacsos, gumis állagú lehet.)
- Eközben töltsünk ki egy tányérba a dashiból.
- Vágjuk apró karikákra a mogyoróhagymát és ha savanyú uborkát is teszünk bele, azt is.
- Adjuk hozzá a soba tésztát a dashihoz, majd tegyük bele az uborka szeleteket.
- Ha főtt tojást is készítettünk, törjük fel a héját és rakjuk a leves tetejére.
- Szórjuk meg az aprított mogyoróhagymával, a gyömbérrel és a tormával. Ha szeretnénk, még furikakét is hozzáadhatunk.
Címlapfotó: Bluebird Provisions / Unsplash