A tökéletes főtt rizs titka pár csepp ebből a folyadékból

2024. június 26.

Nem kell, hogy a főtt rizs unalmas legyen. Számos jól bevált megoldás létezik arra, hogy kicsit feldobjuk a jól bevált köret ízét. A cikkben egy kevésbé elterjedt, izgalmas módszer mutatkozik be.

Ha a rizst víz és kókusztej keverékében főzzük meg, akkor egy puha állagú, ízben telt, finoman édeskés köretet nyerünk. A kókuszos rizs ráadásul a legkülönfélébb ételekhez passzol – egy ázsiai stílusú stir-fry, egy zamatos curry és egy chilis bab is jól áll neki. Sőt, a The Kitchn szerint önmagában, esetleg egy-két tükörtojással kiegészítve is megállja a helyét. És ami a legjobb az egészben: csak néhány hozzávalóra és mindössze 20 percre van szükség az elkészítéséhez.

Kókusztejes főtt rizs

Hozzávalók

  • 200 g fehér jázmin rizs
  • 50 ml cukrozatlan kókusztej
  • 50 ml víz
  • egy csipetnyi só

Így készül

  1. Öblítsük le a rizst. Ezt a lépést ne hagyjuk ki, az öblítéssel ugyanis eltávolítjuk a rizs keményítőtartalmának nagy részét. Így biztosíthatjuk, hogy főzés közben ne csomósodjon össze.
  2. Keverjük össze a rizst, a kókusztejet, a vizet és a sót egy lábasban, és forraljuk fel. Ezután csökkentsük a hőfokot és pároljuk lefedve addig, amíg fel nem szívja az összes folyadékot.
  3. A lábast vegyük le a tűzről és hagyjuk lefedve további 5 percig. A rizst tálalás előtt villával keverjük össze, hogy az esetleges csomókat eltüntessük.

Címlapfotó: Ke Vin / Unsplash