Magyar szuperélelmiszer tarol a boltokban: egyre többen veszik
Elképesztően egészséges, egész évben elérhető, számos formában elkészíthető és még nagyon finom is.
A céklafogyasztás hazánkban újra virágkorát éli, amit az utóbbi évek gasztronómiai megújulása is elősegített – olvasható az Agrárszektor cikkében. Mint írják, nemcsak az éttermek étlapján szerepel egyre gyakrabban, hanem a háztartásokban is egyre többen fedezik fel sokoldalúságát. Az üzletekben kapható cékla nagyrészt hazai termelőktől származik, import csak kisebb mennyiségben, a szezon végén jelenhet meg. Népszerűsége nem véletlen, hiszen igazi szuperélelmiszer, ráadásul egész évben elérhető, és számos formában fogyasztható. Főzelékként, snackként, salátában, levesként, savanyítva vagy akár desszertek alapanyagaként, sőt, levét is sokan kedvelik, például smoothie-kban.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint hazai szinten mintegy 250-350 hektáron termelünk céklát, 10-20 ezer tonna mennyiségben. Az elmúlt öt évben folyamatosan bővült, mintegy 100 hektárral nőtt a cékla termőterülete hazánkban. A termőterület bővülésének oka lehet, hogy jól illeszthető a vetésszerkezetbe, főként a gépkihasználás miatt, és a termelés viszonylag kiszámítható.
A termelési terület és az átlagos hozam egyaránt folyamatosan növekszik, köszönhetően az intenzívebb gazdálkodásnak és a modern termesztéstechnológiai fejlesztéseknek. A céklatermesztés azonban továbbra is erősen centralizált, csupán néhány vállalkozás foglalkozik vele hazánkban. Jellemzően kiegészítő termékként jelenik meg az áruházláncok beszállítói kínálatában, a hagyma, burgonya és sárgarépa mellett.
Címlapfotó: Centre for Ageing Better / Unsplash