Végre a magyarok is kezdik felfedezni maguknak ezt a szuperélelmiszert

2024. március 01.

Egészséges és finom, nem csoda, hogy egyre felkapottabb alapanyag a konyhában.

A különböző növényi magok izgalmas és tápláló elemei lehetnek mindennapi étkezéseknek. Sokféle mag létezik, mindegyik más és más tulajdonságokkal rendelkezik, és különböző módokon használható fel a konyhában – olvasható az Agrárszektor cikkében. Mint írják, a magok fogyasztása szerencsére ma már nem merül ki a babfőzelékben és a napraforgó szotyiban. A cikkben számos példát hoznak olyan magokra, amik az utóbbi időben váltak kedvelté és rendkívül változatosan kerülnek felhasználásra.

Az általuk felsorolt magok között a legérdekesebb egy tulajdonképpeni kakukktojás, ahol nem is a mag, hanem annak a héja a lényeges. Az útifű magjának burka egy nyákban gazdag anyag, mely vízzel elkeverve a gyomorba kerülve gélszerű anyagot képez. Ezt a szervezet nem emészti meg, hanem tovább halad az emésztőrendszeren. A rostok segítik kipucolni a lerakódásokat és hozzásegítenek az optimális emésztéshez. Az útifű maghéj pozitív hatásai egyre szélesebb körben ismertek, jelenleg – nem véletlenül – nagyon felkapott alapanyag.

Az Agrárszektor azt is elmondja, hogyan kell tárolni ezeket az élelmiszereket. Az általános szabály az, hogy a magokat sötét, hűvös és száraz helyen kell tárolni. Legjobb erre a célra ha egy zárható edényben, vagy légmentesen lezárt tasakban tároljuk őket, hogy megakadályozzuk a nedvesség bejutását és a minőségromlást. A hőhatás csökkentése érdekében a hűtőszekrényben is tárolhatók, különösen meleg időjárás esetén.

Címlapfotó: Tara Clark / Unsplash