A zselés, marcipános, karamellás és csokis szaloncukor rajongói kezdhetnek aggódni

2023. november 27.

Még mindig a szaloncukor a karácsonyi időszak legnépszerűbb finomsága. Idén két probléma is nehezíti a fogyasztók helyzetét.

Évről évre nő szaloncukor, a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb szezonális termékének forgalma. Bár egyre többféle ízesítésben kapható, továbbra is a legkedveltebb íz a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes, ezek fogynak a legjobban és a leghamarabb – írja a haszon.hu a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményére hivatkozva.

A Magyar Édességgyártók Szövetségének adatai alapján azt írták, Magyarországon évente csaknem 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a fogyasztók. Egy-egy háztartás átlagosan 1 kilogrammot. A prémium termékek az elmúlt tíz évben különösen kedveltekké váltak, ugyanakkor a drágább édességek iránt idén kissé csökkenni látszik a kereslet. Megemlítették, hogy egy év alatt két nagyon fontos alapanyag, a cukor és a kakaó ára is több mint másfélszeresére nőtt. Ez begyűrűzik a szaloncukrok árába is. Mindamellett továbbra is keresettek a cukormentes, vegán és egyéb alternatív változatok.

A szaloncukor gyártásához szükséges alapanyagokat jellemzően a világpiacról szerzik be a vállalkozások, annak ellenére, hogy több hazai gyártó kínálatában is szerepelnek egyes előállításhoz szükséges alapanyagok (marcipán, cukor). A NAK megjegyzi, hogy a hazai alapanyag-beszállítás alapvetően a gyümölcsökre és a feldolgozott termékekre korlátozódik. A belföldi gyártók ugyanis mennyiség és ár alapján nem tudják teljesíteni a multinacionális gyártók igényeit.

Az aranygaluskás és a robbanócukros szaloncukor a sláger

A szaloncukrok ízesítése változatos. A civil kezdeményezésű Az Év Szaloncukra versenyre – melynek eredményhirdetése 2023. november 30-án lesz – a gyártók minden évben száznál több ízt neveznek be. Egyebek közt olyan különlegeseket is, mint aranygaluskás, robbanócukros, vörösboros aszalt szilvás marcipános. A termékek között már évekkel ezelőtt megjelentek a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok is.

Bár eredetileg a szaloncukor külföldről érkezett Magyarországra, korábbi formájától annyira eltér, hogy hungarikumnak tekinthető a NAK szerint. A papírba csomagolt, eredetileg fondant, azaz cukorszirupból készült nyalánkság német közvetítéssel jutott el a történelmi Magyarországra. Hazánkban a 19. század végére vált népszerűvé.

Címlapfotó: Caglar Araz / Unsplash