6 táplálkozási tévhit, amivel mindenkinek le kell számolnia

2023. január 09.

Kenyér, tej, hús, zöldség, gyümölcs: mindegyikkel kapcsolatban létezik elterjedt táplálkozási tévhit.

A falstaff.de gyűjtött össze 6 az élelmiszerekkel kapcsolatos, széles körben elterjedt mítoszt. Érdemes leszámolni velük, mert akad olyan táplálkozási tévhit, amit ha „vallunk”, az egészségre káros következményekkel járhat.

1. A spenótot nem szabad felmelegíteni

A spenót sok természetes nitrátot tartalmaz, ami át tud alakulni az egészségre káros nitritté. De csak akkor, ha az ételt sokáig melegen tartják vagy többször melegítik fel. A hűtőben tartott spenótot viszont nyugodtan fel lehet melegíteni, ha adagonként tesszük és nem többször melegítjük az egész lábast, akkor nem lehet baj.

2. A barna kenyér mindig egészségesebb

A teljes kiőrlésű kenyér egészségesebb, mint a fehérkenyér. A fehérkenyér is lehet azonban barnás színű a tésztához kevert árpától, magoktól – ettől nem lesz egészségesebb. A szín tehát nem perdöntő, a teljes kiőrlésű kenyér arról ismerszik meg, hogy rá van írva.

3. A darált húst mindig eredeti csomagolásában kell lefagyasztani

Az eredeti csomagolásában lefagyasztott darálthús avas ízűvé válhat, ráadásul a csomagolásról kerülhetnek nemkívánatos dolgok a húsra. Javaslat: fagyasztás előtt vegyük ki a húst a csomagolásból és tegyük át egy speciális fagyasztótasakba vagy egy edénybe. 3 hónapnál tovább semmiképpen ne tároljuk.

4. A lefagyasztott bogyós gyümölcsök mehetnek a müzlibe

A fagyasztottan vásárolt gyümölcsökben előfordulhat szalmonella. Mielőtt a müzlire, zabkására tennénk őket, érdemes felmelegíteni 90 Celsius fokra.

5. A citrusfélékben a legtöbb a C-vitamin

Kétségtelenül van bennük C-vitamin, de nem ők a bajnokok. Egy paprikában például háromszor annyi C-vitamin van, mint ugyanannyi citromban.

6. Az UHT tejekben nincsen vitamin

Az UHT, vagyis az ultramagas hőmérsékleten kezelt tejekben van vitamin. Talán meglepő, de a hőkezelés hatására alig vész el vitamin a friss tejjel összehasonlítva. A kalciumtartalom pedig egyenesen változatlan marad.

Címlapfotó: engin akyurt / Unsplash