Mindenki kidobja a kukorica egyik legértékesebb részét, pedig az valódi kincs

2025. augusztus 29.

Felsorolni is nehéz, mennyi jót tesz a szervezetünkkel a csemegekukorica egyik része, mégsem hasznosítjuk.

Magyarország az Európai Unió élvonalába tartozik csemegekukorica-termesztés terén, versenytársaink világszinten Kína és az USA. Itthon közel 24 ezer hektáron folyik a termesztés, amelynek döntő többsége – mintegy 90 százaléka – öntözött területen valósul meg. Ez az egyik oka annak, hogy hazai termésből egész szezonban számíthatunk kiváló minőségű kukoricára.

A termény ára a szezon elején 5-600 forint körül mozgott darabonként, mostanra azonban 200 és 400 forint közé esett. A nagybani piacon az első osztályú csemegekukorica jelenleg 240-280 forintos áron talál gazdára – írja haszon.hu oldal.

Gazdag B1-, B5-, B9- és C-vitaminban, valamint vasban, foszforban és magnéziumban is bővelkedik. Fogyasztása segíthet a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, védi a tüdőt a káros környezeti hatásokkal szemben, serkenti az agyműködést, támogatja a mellékvesét a stressz elleni küzdelemben, és rosttartalma révén hosszan tartó teltségérzetet ad. Emellett fehérjében és szénhidrátban is gazdag, a fogyókúrázók étrendjébe is beilleszthető.

A csemegekukorica élettani hatásai

  • Elűzi a depressziót.
  • Növeli a nyálkahártyák ellenálló képességét.
  • Szépíti a bőrt.
  • Gátolja a fogszuvasodás kialakulását.
  • Olajának fogyasztása a szívinfarktus megelőzésében segít, csíraolaja a koleszterinszint csökkentésére, és mentális egészségünkre is jótékonyan hat.
  • Enyhén vízhajtó.

További érdekesség a kukoricával kapcsolatban, hogy nem csak maga a termés hasznos a szervezet számára. A levelének és gyökerének főzete a hólyag- és húgyúti problémák gyógyszere, és vesekőképződést megelőző szer. De ugyanilyen jótékony hatású a kukorica bajusz is. (A kukorica bajusz a torzsavirágzat bibeszálainak összessége, ami a kukoricaszemek mentén, a buroklevelek alatt található.) Természetes olajokat tartalmaz, amik csökkentik a magas vérnyomást, emellett mangán, klorofil és kálium is van benne. A kukorica bajuszból készített főzet tágítja az ereket és élénkít.

Címlapfotó: Marek Studzinski / Unsplash