Kiderült, kedvenc alapanyagunk főzve ugyanolyan egészséges, mint nyersen
Egy évszázados tévhitet oszlatott el a szakértő.
Az olívaolaj nyers fogyasztásának hagyománya évszázados múltra nyúlik vissza. A hiedelem szerint számos probléma kezelésére alkalmas. Ilyen lehet például a torokfájás vagy a székrekedés. Emiatt sokan azt gondolják, hogy egészségesebb natúran fogyasztani, vagyis kortyolni belőle, mivel így több tápanyagot nyerhetünk ki belőle.
A The Daily Meal gasztronómiai portál Conetta Montagnese táplálkozási szakértőt idézte, aki szerint ez az állítás nem igaz, legalábbis nincsen tudományosan alátámasztva.
„A mai napig egyetlen tanulmány sem bizonyította, hogy a nyers olívaolaj fogyasztása hatékonyabb lenne, mint a főétkezésekhez fűszerként való használata” – idéz a portál. A szakértő arra is rámutatott, hogy sokan hajlamosak tévesen azt feltételezni, hogy az olívaolaj egyfajta varázslatos gyógymód. Ennek ellenére, ha mindenképp ragaszkodunk a nyersen fogyasztásához, szerinte érdemes a mediterrán étrend olyan más összetevőivel kombinálni, mint például a fokhagyma vagy a bazsalikom.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Becca Tapert / Unsplash