Már mi is megkóstolhatjuk a bort, ami 47 Michelin-csillagos étteremben kapható

2023. október 26.

A 2007-ben alapított pincészet számos nemzetközi díjat nyert már. Pár éve párlatkészítéssel is elkezdtek foglalkozni.

Hatalmas érdeklődés övezte Azerbajdzsán legismertebb borászatának, a többszörösen díjnyertes SAVALAN ASPI Pincészetnek exkluzív magyarországi bemutatóját. Az eseménynek Tahir Taghizadeh, az Azerbajdzsáni Köztársaság meghatalmazott magyarországi nagykövetének jóvoltából a budapesti Azerbajdzsáni Nagykövetség adott otthont.  

A SAVALAN ASPI Pincészet támogatásával megrendezett eseményen többek között Magyarország ismert bortermelői, neves budapesti éttermek, köztük Michelin-csillagos éttermek képviselői, borkereskedők, üzletemberek és a sajtó képviselői is részt vettek. A borkóstolóval és ebéddel egybekötött bemutatkozáson jelen volt az esemény fővédnöke, Tahir Taghizadeh, az Azerbajdzsáni Köztársaság meghatalmazott magyarországi nagykövete, Arif Rahimov, a SAVALAN ASPI Pincészet tulajdonosa, Timur Mamedov, az Azerbajdzsáni Bortermelők és Exportőrök alelnöke, a SAVALAN ASPI vezérigazgatója, és a pincészet borásza, Daniel D’Andrea. A bemutatón szintén részt vett Hoppál Péter. A Kulturális és Innovációs Minisztérium volt miniszteri biztosa kormánybiztosként felel a magyar-török közös kulturális évad 2024. évi megrendezésének előkészítéséért és lebonyolításáért.

borospalackok, közöttük azerbajdzsán zászlója
Fotó: SAVALAN

A rendezvény megnyitóján Tahir Taghizadeh, Azerbajdzsán magyarországi nagykövete köszöntötte a vendégeket. Tájékoztatta őket Azerbajdzsán közel 6000 éves múltra visszatekintő borászati hagyományairól, valamint a két ország különböző területeket érintő sikeres együttműködéséről. Németi Sándor borszakértő, a wineartculture.hu online gasztronómiai és bor magazin tulajdonosa, a rendezvény egyik szervezője, aki a közelmúltban kétszer járt Azerbajdzsánban, beszámolt az utazásairól, kiemelve az ország sokrétű és gazdag gasztronómiáját, lenyűgöző történelmét, gyönyörű tájait, valamint a SAVALAN ASPI Pincészetnél történő látogatását. Ennek keretén belül egy Azerbajdzsánról szóló rövidfilmet is bemutattak a vendégeknek. Timur Mamedov, a SAVALAN ASPI Pincészet ügyvezető igazgatója pedig a „Savalan” borokról, az országon belüli és kívüli elismertségükről, valamint az eddig elért nemzetközi díjaikról beszélt.

A megnyitó ünnepséget követően a vendégek a SAVALAN ASPI Pincészet tíz borát kóstolhatták meg. A hozzájuk illő fogásokat pedig a Svájcban élő, több neves külföldi étterem konyhafőnöke és séfje, a Bocuse d’Or Hungary 2017 elődöntőse, Dualszky-Kovács Péter, illetve segítője Benedikt Vogt készítette. A bemutató után tartott állófogadáson autentikus azerbajdzsáni ételeket is meg lehetett kóstolni. A rendezvény keretében értékesítési megállapodást írt alá a SAVALAN ASPI Pincészet a magyar VARROS & Co. Kft. céggel.  

Azerbajdzsán büszkesége: a SAVALAN ASPI Pincészetről

A Gabala hegyvidéki régiójában, a Kaukázus-hegység lábánál 400 méter magasságban lévő, 2007-ben alapított pincészet olasz szakemberek tapasztalataira alapozva igyekszik újjáéleszteni a borászat művészetét. Alapos talaj- és klímaelemzést követően a szőlőültetvényeiket a Vivai Cooperativi Rausedo cég biztosította, amely világelső a szőlőoltványok előállításában. A borokért szintén két olasz szakember, Daniel D’Andrea és Elisa Vagnoni a felelős. Szőlőültetvényeik a Savalan-völgyében, egyfajta félszigeten helyezkednek el. Az ültetvényeket a Nagy-Kaukázus hegyei védik a száraz széltől, és mindkét oldalról a Turyachay folyó veszi körül.

A Magyarországon először bemutatkozó SAVALAN borokat világszerte 47 Michelin-csillagos étterem választotta már kínálatába. A pincészet többek között arról is ismert, hogy olyan modern laboratóriuma van, amilyennel Európában csupán a borászatok 5%-a rendelkezik. A Savalan borok piacra kerülésük óta minden évben érmekkel és trófeákkal térnek vissza rangos nemzetközi borversenyekről. Idén például a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awardsra beküldött 8 borukból 7 érmes lett. A cég Savalan márkanév alatt nemcsak borokat, hanem 2016-tól prémium minőségű párlatokat is készít különféle gyümölcsökből és bogyókból.

Címlapfotó: SAVALAN